Geschiedenis van Italië wijn land
Super Tuscans en wetgeving
Wijnbouw en bodemsoorten in de wijngaarden Italië
meer leren over wijn
Zin om dieper in het glaasje te duiken?
Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
De 5 klimaatzones van wijngebied Italië
Koel & zuur
Het noorden (vini pedemontani) met wijngebieden als Alto Adige, Piëmonte en Veneto kent vooral een landklimaat met zure bodems en geeft druiven met lagere suikergehaltes (en daardoor minder alcohol) en een hoge zuurgraad. Het centrale deel (vini centrali) betreft vooral Emilia Romagna met vruchtbare grond en minder zure bodems en daardoor licht gestructureerde wijnen. Niet erg bijzonder. Het westen (vini tirrenici) met de beroemde gebieden van Toscane en Umbrië maar ook Campanië, daar liggen de wijngaarden in een glooiend heuvellandschap. Warmte en zon zorgen voor voldoende suikers (en dus alcohol) terwijl de verkoeling van zee voor genoeg zuren en daarmee ook spanning in de wijnen zorgt. Veel rijpingspotentieel.
Warm, warmer, warmst
Het oosten (vini adriatici) is vooral droog en warm met een grote invloed van de Adriatische zee. De wijngaarden zijn beschermd tegen de westenwinden en er schijnt veel zon met hoge temperaturen. De wijnen zijn vaak minder fris maar steviger in alcohol waardoor moderne vinificatie belangrijk is. Het gaat hier om de wijngebieden Marche, Abruzzo, Molise en Puglia. De eilanden (vini mediterranei) gaan daar nog eens overheen. Dankzij overvloedige warmte en zon zijn de druiven van Sardinië en Sicilië rijk aan suikers en daardoor bevatten de wijnen vaak een hoog alcoholgehalte. De wijnen hebben veel kleur en een stevige structuur.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


