Hoe ontdek je een fout in wijn?
Dit zijn de meest voorkomende fouten in wijn
1. Kurk in wijn
2. Oxidatie
meer leren over wijn
Zin om dieper in het glaasje te duiken?
Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
3. Reductie
4. Brett(anomyces)
Dit is een gevalletje you hate it or you love it. Maar ook weer niet. Brett(anomyces) is een wilde gistsoort die zich ontwikkelt naast wijngist. Wijnproducenten laten dat soms bewust toe omdat technisch gezien Brett niet slecht is. De wijn kan gaan ruiken naar verband / pleisters, leer, een boerderij/stal of kardemom. Sommige wijnliefhebbers kunnen de aardeachtige, rustieke aroma’s die Brett toevoegt enorm waarderen. Maar andere hebben er juist een hekel aan en vinden het ranzig.
Brett kan in korte tijd snel aroma’s ontwikkelen en is moeilijk te managen in de kelder. Er komen allerlei technische en biologische tools bij kijken om de Brett ontwikkeling te monitoren en controleren. Brett kan ook net als reductie worden tegen gegaan door het toevoegen van sulfiet, al lijkt het daar soms resistent voor te zijn.
Brett vind je vooral terug in wijnen die houtopvoeding hebben gehad maar kan ook groeien doordat er restsuiker in de wijn zit. Ook de malolactische vergisting brengt meer risico op Brett met zich mee, vooral als die omzetting van het sterke appelzuur naar melkzuur te langzaam op gang komt. Goede hygiëne is een belangrijke factor in het in bedwang houden van Brettanomyces in de kelders. Daarnaast zijn er twee methodes om Brett te elimineren voordat de wijn gebotteld wordt: steriele filtering en het toevoegen van het chemische stofje DMDC dat ook gebruikt wordt bij de sterilisatie van vruchtensappen en sportdranken.
5. Azijnsteek (vluchtig zuur)
6. Troebelheden en depot
7. Wijnsteenzuur kristallen
Next time, you’re prepared!
Volgende keer dat jij gevraagd wordt om de wijn voor te proeven weet je in ieder geval waar je op moet letten, en wat je vooral niet wilt ruiken. Wijnfouten als kurk, brett en oxidatie komen vaker voor dan je denkt. Onthoud wel, het proeven van de wijn is alleen bedoeld om te beoordelen of er niets aan mankeert, niet om te kijken je hem lekker vindt. Dan is terugsturen helaas geen optie namelijk. Twijfel je of er een wijnfout is? Vraag het gewoon aan de sommelier en hij of zij zal je bij een goed restaurant een eerlijk antwoord geven en je interesse alleen maar waarderen.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


