Viognier

1

INHOUD

Ontdek de viognier druif

Spreek je uit als: vie-on-jee

Viognier is een aromatisch druivenras dat tot voor kort bijna was uitgestorven. Het is namelijk een erg moeilijk te telen ras met lage opbrengsten die vaak erg gevoelig is voor ziektes. Inmiddels is het een populair ras geworden en kunnen er fantastische wijnen gemaakt worden van deze druiven. Viognier wordt voornamelijk in gematigde klimaten geteeld en heeft relatief vroeg bloeiende wijnstokken. De bijzondere aroma’s ontwikkelen zich bij viognier pas in het laatste deel van de rijping, waardoor het erg belangrijk is dat viognier niet te vroeg geplukt wordt. Te laat plukken is ook weer een risico, omdat de toch al vaak lage zuurgraad dan alsmaar lager wordt.

Viognier smaak & geuren

abrikoos

Abrikoos

rozen

Bloemen

honing

Honing

bloemen

Jasmijn

Gemiddelde zuurgraad
Viognier heeft een bijzonder aromatisch karakter en volle body en dat maakt de druif geschikt voor zowel monocepage wijnen als in blends, waar hij de boventoon van bloemige aroma’s en een volle body zal meebrengen. Viognier is nooit super strak, omdat de zuren laag tot gemiddeld zijn. De zachte textuur en het florale aroma maakt dat veel mensen deze prachtige wijnen goed kunnen waarderen. De druif ontwikkelt vrij snel veel suikers waardoor de body en het alcohol gehalte tot mollige wijnen kan leiden. De wijn heeft sterk bloemige aroma’s (bloesem) en aroma’s van steenvruchten (perzik, abrikoos) en honing. Bij houtrijping kan de wijn ook nog aanvullende aroma’s als vanille en jasmijn ontwikkelen.

Fun fact

De wijnen worden meestal vergist in RVS tanks, maar er wordt ook houtgerijpte viognier gemaakt. Dit is ongebruikelijk voor een aromatisch ras, omdat er door de houtrijping secundaira aroma’s als vanille in de wijn komen. Deze aroma’s overstijgen de aroma’s van de druif zelf en dat is soms zonde. Viognier is namelijk juist zo’n bijzonder aromatisch druivenras dat de vergisting in de meeste gevallen op RVS plaats vindt, om die aroma’s zoveel mogelijk intact te laten.

Welke regio’s zijn beroemd om de viognier wijnen?

De viognier druif staat over de hele wereld aangeplant en vooral in de iets warmere gebieden. De druif vindt zijn oorsprong in het klassieke wijngebied van de noordelijke Rhône in Frankrijk. Zo is de appelatie AOC Condrieu volledig gewijd aan viognier wijnen als monocépage. Hier wordt soms wel houtrijping toegepast waardoor er wat vanille aroma’s kunnen ontstaan, maar de wijnmakers zijn hier altijd erg alert om de bloemige tonen intact te houden. In andere noord Rhône appelaties zoals Côte Rôtie is naast de blauwe druif syrah zelfs 20% viognier toegestaan. Een bijzondere combinatie. Viognier komt dus zowel voor als cépagewijn, maar ook in combinatie met andere druivenrassen zoals marsanne, rousanne en chardonnay. In Frankrijk staat hij naast de Rhône ook veel in de Pays d’Oc aangeplant. Buiten Frankrijk vinden we de beste resultaten terug in Australië en Californië.
Viognier

Wat eet je bij viognier?

Zalm

Gebakken zalm

1 3

Saffraan

Aziatisch

Thaise keuken

2 2

Schaal dieren

Door de volle body en het mollige karakter van veel wijnen gemaakt van viognier, kan de wijn best wat vettigheid in het gerecht aan. Denk hierbij aan een mooie romige saus of gefrituurde gerechten. De lage zuren in de wijn lenen zich niet voor een gerecht met veel zuren, dus houdt hier rekening mee. De bloemige aroma’s en de kenmerkende smaken van abrikozen zijn een goede combinatie bij gerechten als kip of varkensvlees met fruit, zoals een kip pilav. Ook bij een rijkere salade met bijvoorbeeld mango combineert het tropische karakter goed. Viognier is een klassieke combinatie met gerechten die bereid zijn met saffraan of denk aan een gebakken zalm met (dille) roomsaus. Als vegetarische optie kun je de zalm eventueel vervangen voor bloemkool. Ook de Thaise keuken, mits niet te pittig, leent zich goed voor het aromatische karakter. Schaaldieren worden ook extra lekker met viognier: van langoustine tot kreeft en krab.
Mockup

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?

Foto van Marlon Rouw

Marlon Rouw

Marlon is gastschrijver op Hart voor Wijn.

"Mijn hart is sneller gaan kloppen voor wijn toen ik tijdens mijn studententijd een vak over wijn mocht volgen in Strasbourg, Alsace. Sinds die tijd ben ik enthousiast wijnliefhebber en ben ik zo snel mogelijk de WSET cursussen aan het doorlopen om zo nog meer over mijn favoriete drankje te leren. Het fascineert mij wat de omgevingsfactoren met een wijn kunnen doen en hoe elke wijn uniek is. Van mooie wijnen en uitgebreid eten word ik erg blij en dit deel ik dan ook het liefst met de mensen om mij heen."