Cabernet sauvignon
INHOUD
Ontdek de cabernet sauvignon druif
Spreek je uit als: ka-ber-neh-soh-vi-jon
Van alle edele druivensoorten spant cabernet sauvignon de kroon als het gaat om rode wijnen. Het is ‘s werelds meest populaire en meest aangeplante druif, geliefd om zijn weelderige fruitigheid en flexibiliteit met zowel groeiomstandigheden als verouderingspotentieel. Cabernet sauvignon maakt zelf geweldige rode wijnen, maar wordt ook vaak aangetroffen in melanges, met name uit Frankrijk, maar ook Zuid-Afrika, Chili en de Verenigde Staten. Het is dan vaak de partner in crime van merlot, samen bekend als de wereldberoemde “Bordeaux blend”.
Cabernet sauvignon smaak & geuren

Zwarte & blauwe bessen

Bramen

Cederhout

Paprika
Gemiddelde zuurgraad
Gemiddelde hoge tannines
Met een druif die zo veelzijdig is, wordt hij over de hele wereld en in veel verschillende klimaten gevonden. Dit heeft een enorme impact op de smaak. Er zijn echter een aantal eigenschappen die we altijd wel terug zullen vinden. We hebben het dan vooral over de rijke tonen van zwart fruit zoals blauwe en zwarte bessen (cassis), bramen en kersen. Hou je van een fruitexplosie in je glas? Dan zal je dit een geweldige druif vinden. Bij het ouder worden ontwikkelt de druif ook typerende hartige tonen, denk daarbij aan cederhout, tabak, chocolade, maar ook munt en eucalyptus. Daarnaast zit er soms een onrijp kantje aan waarbij je potloodslijpsel of paprika kunt ruiken.
Een goede “cab sauv” (zoals we het graag afkorten) is gedurfd en vol, van smaak. De wijn kan dan vaak jaren rijpen, vooral omdat de dikke schil en stevige tannines veel structuur aan de wijn geven. Een wijn die een flink drogend of soms zelfs stroef gevoel in de mond kan geven dus. De druif kan ook goed tegen een flinke dosis houtrijping. Dit zorgt voor extra diepgang, maar ook aroma’s als vanille en kruiden.
Een goede “cab sauv” (zoals we het graag afkorten) is gedurfd en vol, van smaak. De wijn kan dan vaak jaren rijpen, vooral omdat de dikke schil en stevige tannines veel structuur aan de wijn geven. Een wijn die een flink drogend of soms zelfs stroef gevoel in de mond kan geven dus. De druif kan ook goed tegen een flinke dosis houtrijping. Dit zorgt voor extra diepgang, maar ook aroma’s als vanille en kruiden.
Fun fact
Cabernet sauvignon is het kindje van cabernet franc, een druif die je ook terug kunt vinden in de Bordeaux. Hoewel de Bordeaux natuurlijk beroemd is om de cabernet sauvignon, staan ‘s werelds oudste wijnstokken aangeplant in Australië. In Barossa Valley en Langhorne creek om precies te zijn. Daar zijn al sinds 1888 wijnstokken van deze druif terug te vinden.
Welke regio’s zijn beroemd om de cabernet sauvignon wijnen?
Met zijn oorsprong op de linkeroever van Bordeaux, heeft cabernet sauvignon vorderingen gemaakt in veel wijnbouwgebieden over de hele wereld, met name in Australië, Chili, de VS, Zuid-Afrika, Italië en Spanje. Het is eigenlijk moeilijker om een wijngebied te vinden waar deze variëteit niet groeit. Op de linkeroever in de Bordeaux doet hij het vaak bijzonder goed door de kiezelbodems die voor een goede afwatering zorgen. De druif houdt namelijk niet van natte voeten. In Coonawarra (Zuid-Australië) zorgt de terra rossa bodem ook voor een hele bijzondere terroir expressie, misschien nog wel beter dan Bordeaux.
- Frankrijk - Bordeaux - Linkeroever
- Australië - Coonawarra
- Italië - Toscane
- USA - Napa Valley
- Chili
Wat eet je bij cabernet sauvignon?

Gegrilde rib-eye

Gegrilde groenten

Lamsvlees

Tajine met couscous
Doordat deze druif veel tannines heeft is hij uitermate geschikt voor heel veel verschillende vleesgerechten, het liefst wel gegrild of gebakken. Denk aan een rib-eye steak of gegrild lamsvlees. Vegetarische opties zijn er zeker ook. Zoek het dan bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine met couscous of gegrilde groenten. De wijn kan vaak stiekem ook best goed bij kaasplanken met bijvoorbeeld camembert en gorgonzola, maar zelfs bittere donkere chocolade kan deze wijn aan.
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?