Mourvèdre AKA Monastrell

INHOUD
Ontdek de mourvèdre druif
Spreek je uit als: moer-veh-dreh
Wat peper en zout in wijn is, is mourvèdre in de GSM blend uit de Rhône. Deze Franse druif komt in Frankrijk helemaal niet veel voor, maar in Spanje is het een interessante om in de gaten te houden. Daar noemt men deze druif lokaal monastrell en daar maken ze er dus wél 100% monocepage wijnen van. In Frankrijk overigens ook wel, vooral in rosé vorm. Dat lees je verderop. Mourvèdre is een druif met een flinke jas: de wijn heeft een dikke schil en daarom véél tijd én warmte nodig om rijp te worden. Het levert wijnen met veel tannine, kleur én smaak.
Mourvèdre smaak & geuren

Bramen

Chocolade

Zwarte peper

Tabak
Gemiddelde zuurgraad
Gemiddeld zeer veel tannines
Mourvèdre is een serieuze wijn die zich volledig ten goede doet aan alle zon en warmte uit de wijnstreken in Zuid-Europa. Dat levert de wijnen uiteindelijk hele intense, donkere en zwart fruit smaken op, zoals zwarte bramen en pruimen. Daarnaast ontstaan er veel aardse aroma’s maar ook zeker wat zoets zoals cacao/chocolade. De wijnen krijgen dankzij mourvèdre altijd een extra laag en complexiteit, maar ook een rustieke hartige kant. Net als bij veel wijnen is het ook bij mourvèdre het geval dat de nieuwe wereld stijl wijnen meer fruitige zijn.
De tannines daar kun je niet om heen. Die zijn fors, dus die wijnen van mourvèdre schenk je het liefst in een karaf om even te kunnen loskomen. Grote glazen helpt ook. De tannines zijn stroef, zeker in de jongere jaren. Zodra je er wat bij gaat eten wordt het zachter en aangenamer. Doordat de druif groeit in warmere gebieden ontwikkelt de druif ook een goed suikergehalte, waardoor het alcoholpercentage uiteindelijk ook zo op de 14 a 15% zit.
De tannines daar kun je niet om heen. Die zijn fors, dus die wijnen van mourvèdre schenk je het liefst in een karaf om even te kunnen loskomen. Grote glazen helpt ook. De tannines zijn stroef, zeker in de jongere jaren. Zodra je er wat bij gaat eten wordt het zachter en aangenamer. Doordat de druif groeit in warmere gebieden ontwikkelt de druif ook een goed suikergehalte, waardoor het alcoholpercentage uiteindelijk ook zo op de 14 a 15% zit.
Fun fact
In veel Franse gebieden is de mourvèdre ‘slechts’ een toevoeging aan de blend. Hij wordt dan ook nog wel eens het peper en zout van de GSM blend genoemd bij syrah en grenache. In de Provence weten ze echter ook fantastische 100% monocepages te maken. Nee, geen Provence rosé, maar een echte krachtige rode wijn. Dit gebeurt in de AOC Bandol, waar misschien wel de beste mourvèdres van de wereld vandaan komen.
Welke regio’s zijn beroemd om de mourvèdre wijnen?
Omdat deze druif zoveel warmte en zon nodig heeft zien we die eigenlijk maar heel beperkt terug in de wijngaarden. De zuidelijke rhône vallei is warm genoeg en profiteert maar als te graag van de druif in de blends van bijvoorbeeld Châteauneuf-du-Pape en Côtes-du-Rhône villages. De Pays d’Oc is wat aan het experimenteren met 100% mourvèdre wijnen, maar waar het sowieso al geweldig is is in Bandol, Provence. Daarnaast is het zuiden van Spanje, in de wijngaarden van het achterland van Alicante veel monastrell terug te vinden.
- Frankrijk - Zuid Rhône
- Frankrijk - Provence, Bandol
- Spanje - Alicante

Wat eet je bij mourvèdre?

Stoofpot

Spareribs

BBQ

Steak
Het rustieke karakter van deze wijnen leent ze voor rijke, hartige gerechten, zodat de tannines kunnen versmelten met de eiwitten en hun ding kunnen doen. Denk aan stoofschotels, gegrilde gerechten en andere rijke, winterse dingen. Het liefst met een vettig randje, zoals een rib-eye of spareribs. Het peperige en heftige karakter van de wijn wordt dan wat verzacht waardoor de zwoele chocolade tonen naar voren zullen komen. Vegetarische opties zijn er wel, denk aan gegrilde groenten of rijke gerechten met veel aubergine, kruiden en champignons.. maar ik zou persoonlijk bij een vega gerecht dan toch voor iets minder tannines gaan omdat je simpelweg de eiwitten van het vlees nodig hebt om het “af te breken.”

WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?