Nebbiolo

Blauwe druif 1

INHOUD

Ontdek de nebbiolo druif

Spreek je uit als: neh-bie-jo-loo

De nebbiolo druif is een inheems, autochtoon Italiaanse druivenras. Wijnen gemaakt van nebbiolo druiven zijn vaak krachtig en worden meestal gemaakt als monocépage wijn (een wijn gemaakt van uitsluitend een druivensoort). Nebbiolo rijpt relatief laat en heeft daarom een lange, zachte herfst nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De traditionele Barolo wijnen van nebbiolo weken soms wel 1 tot 2 maanden op schil, aardoor er ook veel tannines in de wijn zitten. Daarom rijpen de wijnen vaak zeker 2 jaar op houten vaten om de boel wat te versoepelen. Aanvullende jarenlange flesrijping doet de wijn ook vaak goed.

Nebbiolo smaak & geuren

Kers

Kersen

Rozen

Rozen

Leer

Leer

truffel

Truffel

Gemiddeld hoge zuurgraad
Gemiddelde hoge tannines
Nebbiolo ruikt over het algemeen naar fruit als kers, rode bes en pruim. Ook zijn er vaak aroma’s te ontdekken van bloemen, zoals rozen en viooltjes. Als de wijn meer rijping heeft gehad zullen er ook tertiaire aroma’s van leer, aarde, teer en truffels ontwikkelen. Wijnen van nebbiolo zijn vaak zowel hoog in zuren en in tannines, maar hebben een minder intense kleur, soms bijna transparant. Zoveel smaak en power verwacht je dus niet als je puur naar het uiterlijk kijkt! In de mond heeft de wijn een behoorlijk drogend mondgevoel wat soms erg stroef kan overkomen. Rijping op houten vaten of op de fles zorgen ervoor dat de wijn zachter wordt en complexere aroma’s ontwikkelt. Deze wijnen hebben dus vaak een hoog bewaarpotentieel en zijn het waard om wat jaren op te wachten.

Fun fact

Een wijn gemaakt van nebbiolo verdient het net als veel andere krachtige wijnen om even gedecanteerd te worden. Door de wijn voorafgaand aan het drinken meer zuurstof te geven, zullen de smaken en aroma’s beter tot hun recht komen. Doe dit ongeveer twee uur voordat je de wijn wilt drinken. De wijn zal wat rijper smaken en de tannines versoepelen iets.

Welke regio’s zijn beroemd om de nebbiolo wijnen?

Zeg je nebbiolo, dan zeg je Italië, maar dan ook heel specifiek Piëmonte. De nebbiolo is een kieskeurig druifje en dat is de reden dat de druif buiten Piëmonte eigenlijk zelden voorkomt. In de appellatie Barolo is het verplicht om de wijn van 100% nebbiolo te maken, maar ook in Barbareseco en Nebbiolo d’Alba vinden we de druif terug. Vaak komen de druiven uit meerdere dorpen in het gebied en dan zal op het etiket de naam van de gemeente staan. In heel Piëmonte is de druif overigens maar voor zo’n 5% van de totale aanplant verantwoordelijk, wat alles te maken heeft met het moeilijk rijpende karakter. De verschillen tussen Barolo en Barbaresco kun je in deze blog terugvinden. Buiten Italië vinden we de druif in minimale hoeveelheden terug in onder andere Californië en Australië, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.
nebbiolo

Wat eet je bij nebbiolo?

truffel

Truffel

risotto

Risotto porcini

ribeye

Ribeye steak

Tomaten

Tomatensaus

Deze krachtige wijnen gaan vaak goed gepaard met mooie, elegante gerechten. De klassieke combinatie van nebbiolo is truffel onder het motto “what grows together, goes together’’. Vaak wordt er gezegd dat wijnen en gerechten uit een regio goed samen gaan, dat gaat hier zeker op. Een simpele pasta met wat geschaafde truffel of een volle, romige risotto met eekhoorntjes brood, paddenstoelen en truffel. De combinatie van truffel en nebbiolo versterken elkaar, omdat er natuurlijk ook vaak aroma’s van truffel in nebbiolo terug te vinden zijn. Een stukje gegrild rood vlees kan ook, maar zorg voor wat vettigheid in het gerecht zodat de zuren en de tannines van de wijn een mooi contrast vormen. Denk aan een sappige ribeye steak of een lamsschenkel met tomatensaus. Daar zitten ook behoorlijke zuren in die een mooi samenspel met nebbiolo zullen vormen. Eens op zoek naar eens iets anders dan Italiaans? Een gerecht waar de Chinese “five spice”- kruiden centraal staat, kan ook goed geserveerd worden met een nebbiolo wijn. Zeker als je van de licht pittige, aromatische keuken houdt.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?

Foto van Marlon Rouw

Marlon Rouw

Marlon is gastschrijver op Hart voor Wijn.

"Mijn hart is sneller gaan kloppen voor wijn toen ik tijdens mijn studententijd een vak over wijn mocht volgen in Strasbourg, Alsace. Sinds die tijd ben ik enthousiast wijnliefhebber en ben ik zo snel mogelijk de WSET cursussen aan het doorlopen om zo nog meer over mijn favoriete drankje te leren. Het fascineert mij wat de omgevingsfactoren met een wijn kunnen doen en hoe elke wijn uniek is. Van mooie wijnen en uitgebreid eten word ik erg blij en dit deel ik dan ook het liefst met de mensen om mij heen."