Time to Sparkle! 5 tips als alternatief voor Champagne

Inhoud van dit artikel:

Als we het hebben over bubbels, wordt daar vaak champagne mee bedoeld. Champagne mag echter alleen uit dé Champagne streek komen en is voor velen vaak te duur. Mousserende wijnen zijn er in alle soorten en maten en er zijn genoeg goede alternatieven die op exact dezelfde methode gemaakt worden. Hoe mousserende wijn gemaakt wordt en welke 5 tips wij hebben als alternatief voor champagne lees je in deze blog.

Een alternatief voor champagne, met methode traditioneel?

Mousserende wijnen zijn in de 17e eeuw in de Champagnestreek in Frankrijk ontstaan. De methode voor het maken van mousserende wijn wordt de traditionele methode of méthode traditionelle genoemd en komt simpelweg neer op het proces van een tweede vergisting op fles. Deze methode is echter inmiddels wereldwijd overgenomen en vinden we dus terug in veel meer wijnen dan enkel Champagne. Natuurlijk zijn er wel degelijk ook verschillen te benoemen als we kijken naar een alternatief voor champagne zoals het terroir en de eisen en wetgeving m.b.t. de tweede vergisting. Die zijn lang niet overal zo fors als in Champagne. Hoe dat proces precies van stap tot stap gaat kun je teruglezen in deze blog over de methode traditonelle.
champagne

Tip 1: Franse alternatieven voor Champagne

In Frankrijk mogen mousserende wijnen die gemaakt worden volgens de traditionele methode alleen champagne heten als ze in de Champagnestreek geproduceerd worden. Elders in Frankrijk mogen echter ook mousserende wijnen volgens de traditionele methode worden gemaakt, alleen hebben deze de naam “crémant”. Zeven gebieden in Frankrijk mogen de term crémant gebruiken. Zo hebben we onder andere Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux en Crémant de Jura. Deze crémants bevatten allemaal een andere samenstelling van druivenrassen, waardoor deze mousserende wijnen onderling erg van elkaar kunnen verschillen. Een crémant moet overal het algemeen minimaal 9 maanden flesrijping hebben gehad, terwijl een champagne dat minimaal 15 maanden moet krijgen. De secundaire “sur lie” aroma’s zullen daarom minder intens zijn.
alternatief voor champagne

Tip 2: Franciacorta, het Italiaanse alternatief

Uit Italië kennen we natuurlijk de prosecco, maar zoals ik hierboven al heb verteld, wordt deze bubbel niet op de traditionele manier gemaakt. Franciacorta daarentegen, wordt wel op deze manier gemaakt en vinden we in de Italiaanse gelijknamige plaats Franciacorta, in Lombardije. Franciacorta is een herkomstnaam met strenge eisen, een beetje te vergelijken met champagne in de Champagnestreek. Voor deze mousserende wijnen mogen drie druivenrassen worden gebruikt, chardonnay, pinot nero en pinot bianco. Gemiddeld is het in Franciacorta een paar graden warmer dan in de Champagnestreek, waardoor ook deze bubbels vaak wat rijker en ronder smaken. De dosage is hier vaak daarom lager. Een Franciacorta rijpt minimaal 25 maanden, langer dan een normale Champagne dus!

Tip 3: Cava uit Spanje

Cava, dé mousserende wijn uit Spanje kennen de meeste mensen wel. Ook cava wordt gemaakt door middel van de traditionele methode. Het hart van de cava productie komt uit Penedès, in Catalonië. Cava wordt gemaakt van traditionele, inheemse druivenrassen zoals macabeo, xarel-lo & parelleda. In Spanje is het gemiddeld warmer dan in het Noorden van Frankrijk, met als gevolg dat cava minder zuren bevat en wat fruitiger is dan een glas champagne. Een cava moet verplicht 9 maanden rijpen sur lie. Uit Spanje komt naast cava ook nog de corpinnat. Dit zijn mousserende wijnen die écht uit het hart van Penedès moeten komen waar strengere kwaliteitseisen gelden dan bij cava. Zo rijpt corpinatt minimaal 18 maanden, zijn de druiven altijd biologisch en met de handgeplukt.

meer leren over wijn

Zin om dieper in het glaasje te duiken?

De online wijncursussen van Hart voor Wijn zijn laagdrempelig en maken leren over wijn leuk. Leer wijn proeven en maak kennis met de wereld vol wijn. Ontdek hoe je wijn kunt combineren bij gerechten zodat jij nog meer kunt genieten van wijn.

Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
alternatief voor champagne

Tip 4: Sekt van onze oosterburen

Duitsland heeft de grootste consumptie van mousserende wijn ter wereld. Het grootste deel van de mousserende wijnen die in Duitsland gedronken wordt, is sekt. Sekt wordt vaak gemaakt volgens de tankmethode (zoals bij prosecco). “Winzersekt” is daar een uitzondering op, deze variant krijgt wel altijd een tweede vergisting op fles (minimaal 9 maanden), wat in Duitsland flaschengärung wordt genoemd. Hiermee heeft deze Duitse bubbel het meeste weg van een champagne. Voor de winzersekt wordt vaak riesling of pinot noir (rosé variant) gebruikt, maar je kunt hierbij ook andere druivenrassen tegenkomen.

Tip 5: Methode Cap Classique uit Zuid-Afrika

Ook in de nieuwe wereld vindt je makkelijk een alternatief voor Champagne, zoals in Zuid-Afrika. Deze bubbel wordt alsmaar populairder omdat hij qua kwaliteit steeds vaker in de buurt komt van Champagne. Dit komt doordat ook in Zuid-Afrika in sommige regio’s een koel klimaat waar te nemen is, waardoor de druiven een intense zuurgraad hebben wat perfect is voor mousserende wijnen. Men noemt daar de methode MCC, maar het komt op exact hetzelfde neer en de wijn rijpt minimaal 12 maanden sur lie op de fles. Net als in de Champagnestreek gebruikt men hier ook veel chardonnay en pinot noir druiven voor.

Bubbels zónder de methode traditionelle

De traditionele methode is daarmee anders dan bijvoorbeeld de tankmethode die gebruikt wordt bij het maken van prosecco. Daarbij vindt de tweede vergisting plaats in een grote rvs-tank, waarna de wijn onder druk gebotteld wordt. Deze methode is een stuk sneller en minder arbeidsintensief dan de traditionele methode, hierdoor zijn deze wijnen vaak ook goedkoper. Naast dat ze goedkoper zijn, missen deze mousserende wijnen ook de kenmerkende gist aroma’s die de wijnen gemaakt volgens de traditionele methode wel hebben. Naast het proces dat bij beide wijnen anders is, verschillen ze dus ook wel degelijk in smaak.
Er zijn zoals je ziet een hoop mooie alternatieven voor champagne op de markt. Allemaal hebben deze hun eigen kenmerkende eigenschappen, maar ze zijn zeker de moeite waard om eens te proberen. Het is namelijk altijd een “time to sparkle” en dus een reden voor een heerlijke mousserende wijn.
Foto van Shardé van Wijnhippie

Shardé van Wijnhippie

Ik schrijf graag over wijn en ik ben dol op het maken van mooie foto’s. Met Wijn Hippie wil ik de wijnwereld op een creatieve, spontane en hippe manier benaderen. No-nonsense, toegankelijk en voor iedereen, want genieten van wijn willen we toch allemaal?!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken