La Chapelle du Clos is een exclusieve Grand Cru champagne van Maison Cazals, opgericht in 1897 in Mesnil-sur-Oger door Ernest Cazals en het landgoed wordt dus al meer dan 120 jaar beheerd door de familie Cazals. Het bijzondere van dit huis is het eigendom van een uitzonderlijk perceel in een afgebakende ruimte: Le Clos Cazals , met een oppervlakte van 3,7 hectare oude wijnstokken in het dorp Oger, geclassificeerd als een Grand Cru. Dit perceel is 25 jaar geleden door Delphine (de 4e generatie wijnmaakster) en haar vader is geplant in de buurt van en kapel. La Chapelle du Clos gemaakt van een 100% Chardonnay enkele druivensoort uit enkel het oogstjaar 2016. De vinificatie van deze cuvée start met een een rijping van 10% in eikenhouten vaten, gevolgd door 6 jaar rijping op latten in een kelder in Mesnil-sur-Oger.
In het glas: Blanc de Blancs Grand Cru – La Chapelle du Clos 2016
Wijnhuis
Domaine Cazals
Herkomst
Mesnil-Sur-Oger, Champagne, Frankrijk
Proefnotitie
Ik kon me geen ander geschikt moment bedenken om deze fles te drinken met mijn vinologen proefgroep. Tijdens ons kerstdiner op 5e kerstdag hebben we dit edele goud met 10 man gedeeld, en oh wat een feest. Het zijn kleine glazen om het met zoveel te delen, maar dat maakt de ervaring niet minder fijn.
De wijn schittert in het glas met een mooie glans, heeft een licht gouden tint en de mousse is op het oog al erg verfijnd. In de neus zitten heel bijzondere, complexe aroma’s die zich steeds mooier tonen na het openen van het bouquet. Veel rijke aroma’s van bloemen, citrus en toast. Geroosterde hazelnoot en een krijtachtige mineraliteit. De smaak is briljant. Zijdezachte zuren, een hele verfijnde maar goed aanwezige mousse en een goede smaakintensiteit. Dit is alles wat je verwacht van een Blanc de Blancs Grand Cru. Het is wat mij betreft een champagne die zeker nog 3-5 jaar mooi zal ontwikkelen op de fles, waar de toast aroma’s dan wellicht ook nog wat meer naar voren komen. Eerlijk is eerlijk: Ik ben normaal meer fan van eer belegen champagnes met vooral pinot noir / pinot meunier in de blend, maar deze champagne heeft mijn mening over Blanc de Blancs bijgesteld.
De wijn schittert in het glas met een mooie glans, heeft een licht gouden tint en de mousse is op het oog al erg verfijnd. In de neus zitten heel bijzondere, complexe aroma’s die zich steeds mooier tonen na het openen van het bouquet. Veel rijke aroma’s van bloemen, citrus en toast. Geroosterde hazelnoot en een krijtachtige mineraliteit. De smaak is briljant. Zijdezachte zuren, een hele verfijnde maar goed aanwezige mousse en een goede smaakintensiteit. Dit is alles wat je verwacht van een Blanc de Blancs Grand Cru. Het is wat mij betreft een champagne die zeker nog 3-5 jaar mooi zal ontwikkelen op de fles, waar de toast aroma’s dan wellicht ook nog wat meer naar voren komen. Eerlijk is eerlijk: Ik ben normaal meer fan van eer belegen champagnes met vooral pinot noir / pinot meunier in de blend, maar deze champagne heeft mijn mening over Blanc de Blancs bijgesteld.
Wijn spijs tip
Een Grand Cru champagne als de La Chapelle du Clos is geweldig als aperitief, maar ook inzetbaar bij delicatesse en klassieke gerechten. Denk bijvoorbeeld aan foie gras of een carpaccio van Coquilles St. Jacques of lauwwarme kreeft.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Best of Wines. Ik schrijf alleen over wijn als ik er achter sta en geef altijd mijn eerlijke mening.
Ook een wijn laten proeven?
We duiken graag dieper in het glaasje en schrijven proefnotities over alle wijnen die we tegenkomen. Schroom niet om ons om onze ongezouten mening te vragen. Neem contact met ons op, dan pakken wij vast de glazen.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


