Proefnotitie: Champagne Benoit Dinvaut Solera

Inhoud van dit artikel:

Benoit Dinvaut is een heel kleine wijnmaker in het dorp Gueux, die pas sinds een paar jaar zijn eigen champagne produceert. Dit is een klassiek voorbeeld van Grower Champagne, aangezien zijn productie uiterst beperkt is en hij slechts 3 wijnen produceert van Chardonnay en Pinot Meunier. Gueux ligt net ten zuidwesten van Reims en is een zeer klein klimaat in Petite Montagne de Reims. De (slechts) 20 hectare wijnstokken worden voornamelijk gebruikt voor de productie van Meunier. Wij mochgten kennismaken met de Nuances de Solera, een blend van chardonnay en pinot meunier.

In het glas: Champagne Benoit Dinvaut Solera

Wijnhuis

Benoit Dinvaut

Herkomst

Champagne, Frankrijk

Druiven

Chardonnay & Pinot Meunier

Te koop bij

€60,44 via Best of Wines

Proefnotitie

De Champagne Benoit Dinvaut Solera is een bijzondere, exclusieve champagne om te mogen proeven. Ik ben gek op oudere, gerijpte champagnes dus ik ben dan ook heel benieuwd naar deze. Nuances de Solera is een blend van chardonnay en pinot meunier. De champagne is samengesteld uit 4 verschillende jaargangen 2011, 2012, 2013, 2014, die allemaal in dezelfde vaten hebben gerijpt, waardoor een soort solera wordt nagebootst. De wijnen worden gefermenteerd in eikenhouten vaten, waar ook de malolactische transformatie plaatsvindt. De champagne rijpt ongeveer 5 jaar in de kelder voordat hij wordt gedegorgeerd, met een dosering van slechts 1 gr/L.

De kleur is prachtig goudgeel en toont daarbij duidelijk de oudering in het glas. De mousse is nog altijd mooi aanwezig en verfijnd. In de geur herken ik duidelijk aroma’s van bloemen, besjes maar ook absoluut tonen van brioche, hazelnoten en vanille. Ook zitten er wat kruidige aroma’s in van nootmuskaat. Op de achtergrond gekonfijte citroenschil en abrikoos. Erg mooi en gerijpte geuren. In de smaak toont de champagne een meesterlijke balans van levendige zuren met een kleine tanninetoets. De champagne heeft een goede bite en een fijne, aanhoudende bubbel.
Champagne Benoit Dinvaut Solera

Wijn spijs tip

Deze rijke champagne is wat mij betreft erg bijzonder om te drinken bij bijzondere gelegenheden. Ik zou er persoonlijk niet al te veel gerechten bij serveren, om de verfijnde smaken en elegantie van de champagne in tact te houden. Gerijpte, harde kazen als comté zal hier goed bij passen, maar ook romigere varianten van bijvoorbeeld een goede camembert. Wat blini’s met gerookte zalm en crème fraiche zouden ook niet misstaan. Vooral even genieten van de rijkdom van dit glas!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Best of Wines. Ik schrijf alleen over wijn als ik er achter sta en geef altijd mijn eerlijke mening.

Ook een wijn laten proeven?

We duiken graag dieper in het glaasje en schrijven proefnotities over alle wijnen die we tegenkomen. Schroom niet om ons om onze ongezouten mening te vragen. Neem contact met ons op, dan pakken wij vast de glazen.
Foto van Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken