Als er dit soort wijnen voorbij komen om te proeven dan weet je dat je de goede karma aan je kant hebt. Pommard Les Chaponnieres 1er Cru 2020 zit in het soort dat ik niet vaak drink, niet alleen vanwege het prijskaartje, maar ook omdat dit soort parels niet zo makkelijk te verkrijgen zijn. Best of Wines haalt de krenten uit de pap in de wijnwereld en heeft een prachtige selectie Bourgognes in het assortiment, waaronder ook deze van Domaine Launay Horiot. Het wijnhuis produceert al sinds de 18e eeuw wijnen en inmiddels staat de 7e generatie, Xavier Horiot aan het hoofd als wijnmaker. Hij was voorheen vechtpiloot in de Franse luchtmacht en had geen enkele ervaring met wijnmaken. Het wapen op het etiket is daar dan ook een mooie herinnering aan en moet de reis van Xavier terug naar zijn roots in de Bourgogne symboliseren.
In het glas: Pommard Les Chaponnieres 1er Cru 2020
Wijnhuis
Domaine Launay Horiot
Herkomst
Pommard, Bourgogne, Frankrijk
Proefnotitie
Eerlijkheidshalve moet ik voorop stellen dat ik het eigenlijk héél erg zonde vond om deze wijn open te moeten maken. Een Pommard 1er Cru uit 2020 is eigenlijk veelste jong om te drinken, maar ach we zijn de beroerdste niet. Mijn verwachting komt uit bij het openen van de fles. De wijn is nog piepjong, heeft veel kleur, diep paars en zit vol in de fruitfase. Denk aan aroma’s als aardbei, frambozen en wat aalbes. De vintage is erg zwoel, het fruit is mooi rijp en fors aanwezig.
Pinot noir heeft altijd opmerkelijk veel zuren ten opzichte van tannines, en ook deze wijn laat dat duidelijk zien. De zuren zijn levendig en beloven veel potentie voor de komende jaren. Dit is precies waarom deze Pommard 1er Cru zo mooi kan ouderen. De tannines zijn er absoluut wel, ze zijn ook mooi rijp zonder vervelende bitters, maar spelen een bijrol in de wijn. In de fles zal hij de komende jaren nog veel meer tertiaire aroma’s ontwikkelen. 2020 was in de Bourgogne een jaar dat bijna alles goed ging in de wijngaarden. De zon scheen dat jaar ruim 1500 uur, tegen over een gemiddelde van 1300 uur. Het was dan ook zo’n 1,5 graad warmer dan normaal, maar de wijn heeft zeker nog genoeg frisheid doordat de nachten goed afkoelden. Vintage 2020 wordt in de Bourgogne dan ook als optimale frisheid omschreven door de mooie zuurgraad.
Pinot noir heeft altijd opmerkelijk veel zuren ten opzichte van tannines, en ook deze wijn laat dat duidelijk zien. De zuren zijn levendig en beloven veel potentie voor de komende jaren. Dit is precies waarom deze Pommard 1er Cru zo mooi kan ouderen. De tannines zijn er absoluut wel, ze zijn ook mooi rijp zonder vervelende bitters, maar spelen een bijrol in de wijn. In de fles zal hij de komende jaren nog veel meer tertiaire aroma’s ontwikkelen. 2020 was in de Bourgogne een jaar dat bijna alles goed ging in de wijngaarden. De zon scheen dat jaar ruim 1500 uur, tegen over een gemiddelde van 1300 uur. Het was dan ook zo’n 1,5 graad warmer dan normaal, maar de wijn heeft zeker nog genoeg frisheid doordat de nachten goed afkoelden. Vintage 2020 wordt in de Bourgogne dan ook als optimale frisheid omschreven door de mooie zuurgraad.
Wijn spijs tip
Zo’n edele wijn vraagt om een bijzonder gerecht, maar met deze wijn kun je heel veel kanten op. Na een paar jaar rijping zal de wijn mooi combineren met herfstige gerechten van paddenstoelen tot truffel. Ook licht gevogelte of klein wild is mijn inziens een fijne combinatie, zoals een kwartelpoot, patrijs of een fazant. Let er in de combinatie met deze pinot noir bij alle soorten gerechten in ieder geval op dat het smaakgehalte niet té hoog is omdat de wijn anders naar de achtergrond verdwijnt en dat is écht zonde.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Best of Wines. Ik schrijf alleen over wijn als ik er achter sta en geef altijd mijn eerlijke mening.
Ook een wijn laten proeven?
We duiken graag dieper in het glaasje en schrijven proefnotities over alle wijnen die we tegenkomen. Schroom niet om ons om onze ongezouten mening te vragen. Neem contact met ons op, dan pakken wij vast de glazen.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


