Persoonlijke update: 2022 was het jaar waarin alles op zijn plek viel

Inhoud van dit artikel:

Tijd voor een terugblik op 2022! Zoals sommige misschien gewend zijn schrijf ik soms even een persoonlijke update om jullie mee te nemen achter de schermen. Het helpt mij te reflecteren op alles wat er gebeurd is in het jaar. Het schrijven van een blog als deze is een manier om trots te kunnen zijn op waar ik sta en wat ik bereik heb. En ja, ik deel die trotsheid graag, maar dat doe ik vooral omdat ik hoop dat het andere inspireert om ook hun dromen na te jagen.

Ben je echt zo vol van jezelf?

Mijn droom heb ik stiekem al bereikt, maar toch voelt het nog niet zo. Ik heb door de dingen uit mijn jeugd en ook later op werk een soort beeld geschetst dat het nóóit goed genoeg is. Dat het altijd beter kan en moet. Ik streef als persoon naar een lat die ik nooit bereik, omdat die lat alsmaar hoger ligt. Daarnaast geloof ik er ook in dat je als ondernemer moet staan voor wie je bent en dat een beetje bluffen soms helpt. Toen ik 3,5 jaar geleden met Hart voor Wijn begon kreeg ik naast complimenten ook veel kritiek. “Je kan echt geen les geven op jouw leeftijd zonder dat je al een ECHTE vinoloog bent.” “Ik hoop maar dat er straks ook andere mensen naar je proeverijen komen als je vrienden allemaal geweest zijn”. Dus ja, ik ben vol van mezelf. Maar vooral liefdevol náár mijzelf. Omdat ik vertrouwen heb in wie ik ben en waar ik voor ga. En ik gun een ander dat ook.
terugblik op 2022

Niet meer alleen die kar trekken

Het is mede ook om die reden dat ik zo blij ben dat ik dit jaar begonnen ben aan het uitbouwen van het Hart voor Wijn team. En het stond niet eens op de planning om dat dit jaar te doen, maar toen Frederik van Special Wines belde of ik in Amsterdam les wilde geven begon een en ander te rollen. Daar kwamen, niet eens zo zeer vanuit jagen maar puur door netwerk, steeds meer kansen voorbij. En dan eindig je het jaar opeens met 4 dames aan je zijde. Fleur die les geeft in Amsterdam, Mariëtte in Arkel en in 2023 starten Willeke in Leiden en Loesje in Breda. De 5e dame, Britta, is er gelukkig al vanaf het begin bij en heeft dit jaar keihard meegeholpen aan alle marketingacties. Overigens wil ik helemaal geen vrouwen bedrijf dus ik hoop dat er in 2023 snel een man in ons midden aansluit. 😉

Groei vraagt om een plan

Ik ben Hart voor Wijn begonnen vanuit een passie, en dat is nogal uit de hand gelopen. Ik ben gaan ondernemen vanuit gevoel (een woord waar ik enkele jaren geleden nog voor bij een coach liep: wtf is gevoel?), maar had geen visie. Ik ging maar. Daarom trommelde ik afgelopen zomer mijn oud MT van Rabobank bij elkaar voor een strategische sessie. Niets ingewikkeld, maar ze hebben me wel geholpen om de stip op de horizon te zetten. Ik formuleerde een WHY HOW WHAT en alle kansen die er sinds dat moment voorbij komen leg ik langs dat plan. Het betekent dus ook dat ik soms een kans voorbij moet laten gaan. Zo wilde een partij (die 3x zoveel cursusgeld vraagt onder het mom van “het stapbudget betaald toch”) graag samenwerken. Een reactie die ik terug kreeg? “Wedden dat je volgend jaar spijt hebt, je bent nergens zonder STAP erkenning.” OK. Is goed.

WHY - HOW- WHAT

WHY? Wij geloven er in dat wijn wordt gemaakt om te genieten en zorgen dat iedere wijnliefhebber de wijnwereld kan ontdekken en beleven op een laagdrempelige manier.

HOW? Wijn proeven en leren over wijn is bij ons fun en toegankelijk: gezelligheid staat voorop. We delen kennis en verhalen, soms met een knipoog, om te inspireren en anderen verder te helpen in hun passie voor wijn.

WHAT? Wij zijn de wijnschool van NL en geven wijncursussen en wijnproeverijen op toffe locaties. Daarnaast hebben we een online wijnplatform met cursussen, blogs en andere waardevolle content. Ook verzorgen we trainingen en workshops in de horeca om de wijnbeleving nóg leuker te maken.
whyhowwhat

Heus niet alles gaat goed

Toch gaat heus niet alles goed en zijn er afgelopen jaar ook tegenvallers geweest. Vergeet niet dat we het jaar begonnen tijdens corona en de cursussen nog even on hold stonden. De lessen en proeverijen in Rotterdam zitten structureel vol, maar in de nieuwe plekken moeten we echt nog veel meer bouwen aan naamsbekendheid. En dat heeft er ook in geresulteerd dat ik een cursus moest annuleren. Auw. Als ik dan kijk wat er nu eind december opeens voor aanmeldingen binnenkomt denk ik: waar heb je je druk om gemaakt? Komt tijd, komt raad.

En dat blijkt dus ook echt zo te zijn. 3,5 jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik vandaag zou staan waar ik nu ben. Begin dit jaar vroeg ik me nog af of ik niet beter terug naar Rabobank kon gaan want oh die financiële onzekerheid. Ja die onzekerheid heb ik nog steeds, maar die remt me niet in het nemen van risico’s. Voor komend jaar heb ik voor het eerst een prognose gemaakt en trap ik het jaar af met een sessie met mijn marketeer Britta om het jaar op te tuigen. Maar waar ik stiekem vooral naar uitkijk? Het eerste team etentje begin januari met mijn toppers. WOW.
Foto van Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken