Wow. Ik weet niet waar ik moet beginnen. Het is 2 januari en ik heb eindelijk de tijd gevonden om de jaarlijkse update te schrijven. Een blog die ik altijd aan het eind van het jaar schreef om terug te blikken, maar het was simpelweg te druk in december om te kunnen reflecteren. Ik noemde deze blogs de afgelopen 4 jaar altijd “persoonlijke update”, maar daar doe ik Hart voor Wijn inmiddels enorm te kort mee. Er is in 2023 namelijk zó onwijs veel veranderd en gegroeid, dat het niet alleen maar meer op mijn persoonlijke rekening komt. En gelukkig ook maar, want wow wat ben ik trots op het team en alles wat we hebben neergezet. In deze terugblik neem ik je mee in onze successen van 2023, maar blik ik ook vooruit op onze doelen en ambities van 2024.
Zet de verdubbelaar maar in
Laat ik voor het gemak eens terugblikken hoe we eigenlijk gekomen zijn tot vandaag de dag. Begin 2022 ben ik me volledig op Hart voor Wijn gaan focussen en in dat jaar viel alles op zijn plek. Wat je aandacht geeft groeit want voor het eerst werd Hart voor Wijn top prioriteit in plaats van een `uit de hand gelopen hobby`. Wel heb ik vanaf 2022 altijd interim klussen ernaast gehouden, Dit natuurlijk enerzijds voor de financiële zekerheid, maar ook omdat ik heel graag verbonden wilde blijven met het bedrijfsleven. Iets met met started from the bottom now we´re here.. In de vorige blog schreef ik dat in 2023 naar een team van 5 zouden groeien omdat er extra cursuslocaties bijkwamen. Inmiddels moest ik net gewoon even koppen tellen omdat we als razende groeien. We hebben namelijk nu 9 leslocaties en zijn met een team van 11(!!). Natuurlijk de wijndocenten Daan, Fleur, Loesje, Mariëtte, Marjolein, Pamela en Willeke én vanaf begin dit jaar ook Carol. Daarnaast is eind 2023 ook Nadieh gestart omdat het organisatorisch niet meer alleen te doen was en Britta ondersteunt ons al vanaf het begin op online marketing. We zijn letterlijk dus verdriedubbeld van 3 naar 11 dit jaar. En eigenlijk zelfs naar 15, maar daarover straks meer. 2023 was ook het jaar waarin ik samen met Anne het Wijnzinnig Weekend organiseerde op Parc Buitengewoon. De eerste editie was een succes en heeft er voor gezorgd dat we meer van dit soort toffe events zullen gaan organiseren. Ook lanceerden we dit jaar onze eigen Grand Cru cursus, een vervolgopleiding voor SDEN3 cursisten die graag ook praktisch aan de slag willen. De eerste groep is inmiddels gestart en we komen binnenkort met nieuwe data.
Niet meer alleen ondernemen
2023 was namelijk ook het jaar waarin ik besloot dat ik niet meer alleen wilde ondernemen. Grappig genoeg schreef ik in de blog over 2022 al iets over niet meer alleen die kar trekken, in 2023 zijn we daar behoorlijk verder in gegaan. Eén van mijn interim klussen is vanaf het begin bij VINVIN Wines geweest, een wijnimporteur van premium- en exclusieve wijnen van familiewijnhuizen. Een prachtig bedrijf dat nog maar 3 jaar geleden is begonnen en in korte tijd zichzelf op de kaart heeft gezet binnen de wijnbranche. Ik werkte steeds meer samen met het team en werd vaker betrokken bij hun evenementen en projecten. Dat proefde naar meer toen er een prachtige kans voorbij kwam om bij VINVIN Wines in te stappen in het management team. In mijn vorige functies als manager vond ik het namelijk altijd geweldig om mee te mogen bouwen en denken aan de groei en ontwikkeling van een team en organisatie. En dat dan ook nog eens in de wijnbranche én bij een bedrijf als VINVIN? Dat is winwin 😉! Tegelijkertijd ging ik ook inzien dat om écht invulling te gaan geven aan de grote ambities die ik Hart voor Wijn heb, ik ook niet meer alleen wilde ondernemen. Daarom is sinds het najaar van 2023 VINVIN Wines nu ook betrokken bij Hart voor Wijn, waardoor we de invulling van de ambitie nog veel mooier vorm kunnen gaan geven. Super trots op deze samenwerking en het vertrouwen.
WHY - HOW- WHAT
Aan het eind van 2022 had ik de ambitie heel duidelijk opgesteld in de WHY HOW WHAT van Simon SInek. Als ik die er nog is bij pak dan sta ik daar nog volledig achter, maar ik durf ik ook te zeggen dat we nog veel meer WHAT mogen gaan toevoegen. Hierbij dus een aangescherpte versie!
WHY? Wij geloven er in dat wijn wordt gemaakt om te genieten en zorgen dat iedere wijnliefhebber de wijnwereld kan ontdekken en beleven op een laagdrempelige manier.
HOW? Wijn proeven en leren over wijn is bij ons fun en toegankelijk: gezelligheid staat voorop. We delen kennis en verhalen, soms met een knipoog, om te inspireren en anderen verder te helpen in hun passie voor wijn.
WHAT? Wij zijn de wijnschool van NL en geven wijncursussen en wijnproeverijen op toffe locaties. We hebben een online wijnplatform met cursussen, blogs en andere waardevolle content. Daarnaast bieden wijnexamens én examentrainingen aan. Ook verzorgen we trainingen en workshops in de horeca om de wijnbeleving nóg leuker te maken. We organiseren events en wijnweekenden waarin je kunt genieten met andere liefhebbers.
WHY? Wij geloven er in dat wijn wordt gemaakt om te genieten en zorgen dat iedere wijnliefhebber de wijnwereld kan ontdekken en beleven op een laagdrempelige manier.
HOW? Wijn proeven en leren over wijn is bij ons fun en toegankelijk: gezelligheid staat voorop. We delen kennis en verhalen, soms met een knipoog, om te inspireren en anderen verder te helpen in hun passie voor wijn.
WHAT? Wij zijn de wijnschool van NL en geven wijncursussen en wijnproeverijen op toffe locaties. We hebben een online wijnplatform met cursussen, blogs en andere waardevolle content. Daarnaast bieden wijnexamens én examentrainingen aan. Ook verzorgen we trainingen en workshops in de horeca om de wijnbeleving nóg leuker te maken. We organiseren events en wijnweekenden waarin je kunt genieten met andere liefhebbers.
Plannen en doelen voor 2024
Als je het goed vergelijkt met 2023 kun je zien wat we hebben toegevoegd. En nee, dat zijn niet persé meer leslocaties. Ik sluit het ook zeker niet uit, maar de focus zal in 2024 liggen op het verder uitbouwen van ons fundament en het uitbreiden van een aantal activiteiten. De 9 leslocaties die we inmiddels hebben zijn natuurlijk fantastisch, vooral omdat de reacties en reviews van al onze cursisten lovend zijn. Waar we in 2024 echter ook echt eindelijk mee aan de slag zullen gaan is het aanbieden van de officiele SDEN wijnexamens als ook het aanbieden van examentrainingen. We zijn ook aan het brainstormen of we naast de Grand Cru cursus nog iets anders kunnen gaan aanbieden, denk aan losse masterclasses of misschien wel een fysieke wijn spijs cursus. SAY WhAAAAAAT?!
Ook willen we gaan kijken of we de wijnproeverijen die we nu in Rotterdam geven ook in andere steden met toffe horeca hotspots kunnen gaan organiseren. Daarnaast komt er natuuuurlik weer een nieuwe editie van het Wijnzinnig Weekend (staat zelfs online, 21-23 juni!). Tot slot ons online wijnplatform. De basis- en wijn spijs cursus lopen nog altijd fantastisch, de opzet van onze academy gaan we in een nieuw jasje gieten waardoor we nog meer toffe content en ervaringen kunnen gaan aanbieden.
Een behoorlijk inkijkje denk ik zo achter de schermen en nu het er staat is het ook een feit én moeten (mogen) we weer aan de bak. Zin in een geweldig nieuw jaar om met alle toppers te gaan knallen, zowel met Hart voor Wijn als natuurlijk ook bij VINVIN Wines.
Ook willen we gaan kijken of we de wijnproeverijen die we nu in Rotterdam geven ook in andere steden met toffe horeca hotspots kunnen gaan organiseren. Daarnaast komt er natuuuurlik weer een nieuwe editie van het Wijnzinnig Weekend (staat zelfs online, 21-23 juni!). Tot slot ons online wijnplatform. De basis- en wijn spijs cursus lopen nog altijd fantastisch, de opzet van onze academy gaan we in een nieuw jasje gieten waardoor we nog meer toffe content en ervaringen kunnen gaan aanbieden.
Een behoorlijk inkijkje denk ik zo achter de schermen en nu het er staat is het ook een feit én moeten (mogen) we weer aan de bak. Zin in een geweldig nieuw jaar om met alle toppers te gaan knallen, zowel met Hart voor Wijn als natuurlijk ook bij VINVIN Wines.
Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


