Afgelopen mei hebben mijn proefgroep en ik een wijnreis naar Piëmonte gemaakt. Aangezien ik het plannen van tripjes altijd geweldig vind om te doen, heb ik het programma grotendeels samengesteld. Ik ben verzot op alles uit Italië: natuurlijk de wijnen, maar zeker ook het eten. We hebben flink ons best gedaan om er weer alles uit te halen in die paar dagen, dus in deze blog deel ik alle tips voor een wijnreis naar Piëmonte!
Deze tip werd zó vaak genoemd, dat we hem niet konden missen. In het dorpje Barbaresco zit het geweldige restaurant Osteria Campamac waar je als wijn- en eetliefhebber echt je hart op kunt. Het was letterlijk het vertrekpunt voor ons als groep waar we elkaar ontmoetten want een aantal kwamen rechtstreeks vanaf het vliegveld hier heen. Geen straf. Campamac betekent in het Piedmonts letterlijk vertaald “put some more, go for it”, en hier wil je maar blijven gaan. Wij hadden een uitgebreide 5 gangen lunch met een kaasplank waar je u tegen zegt. De 2(!) wijnkaarten waren bizar groot en mega interessant. De eigenaar en chef werkte hiervoor op Michelin niveau en combineert zijn ervaring nu met de lokale keuken. Echt fenomenaal.






Dit restaurant en wijnwinkel in een heeft een fantastisch uitzicht over de wijngaarden. Midden op een simpel klein dorpspleintje staan in de zomer de tafels gedekt onder grote parasols en wordt er een lokaal menu geserveerd. Een wijnkaart is er niet, je wordt uitgenodigd om binnen te komen kijken in de winkel en desnoods even iets voor te proeven. Tonnetje rond gingen we weg bij La Cantina Comunale, ook wel The Barolo Terrace genoemd.
Wij hadden een vakantiehuis via een wijnmaker geregeld en sliepen in het dorpje Calosso. Daar zat dus wederom in zo’n heerlijk oud dorpje een geweldige wijnbar mét restaurant. De beste man runt het hele terras in zijn eentje, maar het eten en de wijnen zijn fantastisch. Heerlijke sfeer en ook hier weer een geweldig uitzicht.
Tip 4: Cordero di Montezemolo
By far het mooiste en tofste wijnhuis wat we bezochten is wat mij betreft Cordero di Montezemolo. Dit wijnhuis ligt in het dorpje La Morra in het hart van de Barolo appelatie. De volledig vernieuwde winery wordt gerund door wijnmaker Albert en zijn familie. De opa van Alberto is de grondlegger voor het afbakenen van het gehele cru-systeem van Barolo en heeft dus mega veel kennis in huis. Hij maakt elegante en pure wijnen, biologisch, en met respect voor traditie en geschiedenis.

Tip 5: Cascina Luisin
Cascina Luisin is een van de oudste en meest iconische producenten van Barbaresco. De familie Minuto begon met het bottelen van landgoederen in 1913 en brengt een niveau van precisie en elegantie naar Cascina Luisin, zonder iets van hun diepte en leeftijdswaardige concentratie op te offeren. We hebben hier een prachtige proeverij gehad met meerdere jaargangen en unieke wijnen. Echt een top wijnhuis.

Tip 6: Giribaldi
Het wijnhuis Giribaldi bezochten we omdat Willeke (wijndocent in Leiden) en Fleur (wijndocent in Amsterdam) deze wijnen importeren. We werden er mega hartelijk ontvangen met een super uitgebreide familie lunch en bij iedere ronde een passende wijn. Giribaldi werkt volledig biologisch en maakt als familie al weer 3 generaties lang wijnen in deze regio, zowel binnen de Barolo, maar ook bijvoorbeeld de mousserende Alta Langha. Heel leuk én lekker.
Meer lezen over Piëmonte?
Eerder heb ik al een uitgebreide blog geschreven over Barolo. Echter er zijn nog véél meer toffe appellaties en andere druiven en die andere wijnen opleveren, dus ik ga snel maar eens een extra blog over Piëmonte schrijven!

Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!