De geur van een wijn beschrijven is één van de lastigste dingen bij het wijn proeven. Door de wijn te ‘besnuffelen’ probeert iedere wijnexpert een poging te doen om aroma’s van bekende geuren als bloemen en fruit te herkennen. Met een beetje geluk komen er herinneringen en associaties naar boven waardoor je de geur herkent en specifiek kan benoemen wat je ruikt. Wordt een pro in het ruiken van wijnaroma’s met Le Nez du Vin. Enne.. lees vooral even tot het eind want ik mag korting weggeven!
De oorsprong van geuraroma’s
Wijnaroma's next level
Er zijn als laatste ook nog de tertiaire aroma’s. Deze ontstaan door langdurige rijping van de wijn, oxidatie en reductie spelen hierbij een rol. Deze aroma’s zijn zeer complex en ontstaan erg langzaam. Eigenlijk alleen bij oudere wijnen terug te vinden die al lang in de fles zit. Feitelijk duiden ze op een zeer langzame oxidatie van wijn waardoor je bijvoorbeeld in een oudere witte wijn gedroogde abrikozen kunt ruiken of truffel in een oude Pomerol.
Wijnaroma's leren kennen met Le Nez du Vin
Geur impressies zijn complex en niet bijzonder goed gestructureerd in onze hersenen. Daarom is het, zeker voor beginners maar absoluut ook wel eens voor experts, moeilijk om de geschikte term te vinden die de opgedane indruk bij het ruiken aan een wijn kan ontdekken. Geuren leer je voornamelijk kennen uit de natuur. Heb je als kind bijvoorbeeld regelmatig aardbeien op je brood gegeten, of bramen geplukt? Dan zullen dat aroma’s zijn die sneller herkenbaar zijn. Toch kan ook iedereen zonder die associaties het leren door op zoek te gaan naar de geuren, en er dan regelmatig aan te ruiken zodat je het vanzelf gaat herkennen. Zo kun je je neus steken in alle potjes van kruiden die je in de keukenkastjes vind, verschillende bloemen plukken of diverse fruit en vruchten kneuzen. Maarja, er zijn zóveel aroma’s dat dat eigenlijk onbegonnen werk is. Gelukkig bedacht Jean Lenoir daar iets op; Le Nez du Vin.
Naast de 54 flesjes vind je in de luxe doos ook per aroma een ‘flashcard’ zodat je jezelf kunt trainen. Zo kun je een flesje willekeurig blind pakken en proberen te benoemen welk aroma je ruikt. Er zit ook een super handig boekje met uitleg over de aroma’s en een gedetailleerde beschrijving. Wat daarnaast ook echt fijn is dat je op 2 manieren kunt ontdekken. Zo kun je vanuit een aroma kijken in welke wijn je het zou kunnen herkennen en leerde ik bijvoorbeeld dat saffraan veel voorkomt in een Elzas Pinot Gris of een Tokaji Aszú. Andersom is het ook uitgebreid beschreven en worden er van de belangrijkste wijngebieden per soort wijn gegeven wat voor aroma’s je er in zou kunnen herkennen. Het is écht next level wijn ontdekken.
En er is meer
De Masterkit is de meest complete editie met 54 geuren en is in het Nederlands beschikbaar. Er is ook een basis doos voor witte wijnen of rode wijnen maar die vind je dus ook allemaal in deze masterkit + wat extra aroma’s die daar niet in zitten. Als je het verder wilt aanvullen kan dat met de Faults box, met allemaal wijnfouten zodat je precies kunt ontdekken hoe wijn níet hoort te ruiken zodra hij bijvoorbeeld kurk heeft. Super handig. Ook is er een doos speciaal op de diverse houtgeuren genaamd “New Oak’’. Als je je wilt verdiepen in koffie of whisky kun je daar ook speciale aromakits voor bestellen, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het ruiken.
En.. laat Pandora’s Bottle nou net iets leuks hebben bedacht. Wordt een pro in het ruiken van wijnaroma’s met Le Nez du Vin! Je kunt met de kortingscode HARTVOORLENOIR21 alle Le Nez du Vin producten bestellen met 5% korting. Zij hebben zelf al leuke combinatie kortingen en ook dan krijg je nog eens 5% extra korting. Deze code is geldig tot 15 oktober 2022. Win-win dus.. veel ruik én uiteindelijk drink plezier!
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


