Wie gek is op kaas heeft waarschijnlijk ook wel eens een glaasje port Tawny of Ruby op. En nee dan heb ik het niet over port salut kaas (ook lekker overigens), maar over de drank port. Port komt uit de Douro in Portugal en werd vroeger opgevoed in Villa Nova de Gaia. Toen dacht men namelijk dat het in de Dourovallei te heet was om de wijnen op te voeden. Juist die opvoeding is namelijk heel belangrijk om een goed glas port te maken. De verschillende soorten van rijping verklaart het verschil tussen Tawny en Ruby port.
Port heeft een hoog alcoholpercentage dus is port nu wijn of drank?
Omdat de most voor de port razendsnel moet worden omgezet in wijn, is het belangrijk dat er een snelle extractie is van de kleuren en tannines van de druiven. Traditioneel wordt er daarom gebruik gemaakt van lagares: grote granieten bakken van ongeveer 1 meter diep waar de druiven in gaan voor de fermentatie. Daarbij gaan mensen arm in arm door de druivenmassa lopen op een bepaald ritme. Dit is niet alleen bedoeld om de druiven te persen, maar vooral om de ‘hoed’ (manta) van de schillen en pitten steeds weer onder te dompelen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook moderne systemen die dit menselijke proces vervangen.
Houtgerijpte port: tawny
Hoewel er veel verschillende soorten port bestaan, zijn er twee basis typen te onderscheiden. Port wijnen die op hout rijpen en portwijnen die op fles rijpen: Tawny en Ruby port. Port wijnen die op houten vaten rijpen krijgen door de oxidatie andere aroma’s. Ook de kleur van een Tawny port ontwikkelt zich naar een lichtere, oranjeachtige kleur die Tawny wordt genoemd. De aroma’s zijn vaak rijper. Een goedkope Tawny is vaak niets meer dan een vermenging van witte en rode port, een verdunde Ruby die na 3 jaar wordt gebotteld. Een betere Tawny is een Tawny Reserva die gemiddeld 7 jaar houtrijping heeft gehad en daardoor gaat ruiken naar aroma’s van gedroogde vruchten en gebrand hout. Er zijn ook Old Tawny’s met leeftijdsaanduidingen van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Dit zijn port uit verschillende oogstjaren met een gemiddelde leeftijd van die aanduiding.
Flesgerijpte port: Ruby
meer leren over wijn
Zin om dieper in het glaasje te duiken?
Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
Bijzondere soorten port: Vintage, Colheita en LBV
Een Late Bottled Vintage (LBV) is een wijn die niet als vintage is erkend, maar zich op het vat uitzonderlijk goed ontwikkeld. Na 2 jaar kan zo’n wijn geen vintage meer worden, maar tot maximaal 6 jaar houtrijping mag de wijn dan de aanduiding Late Bottled Vintage LBV krijgen. Deze port is sneller op dronk dan een échte vintage en ontwikkelt minder depot. Colheita is Portugees voor vintage. Dit is dus een portwijn van één jaargang, maar hij heeft langer dan zeven jaar gerijpt. Een Colheita is dus eigenlijk een hele oude Tawny uit één bijzonder goed oogstjaar. Er wordt trouwens ook witte port gemaakt. Meestal rijpt een normale witte port zo’n 18 maanden en een Reserva minimaal 7 jaar. Vooral een Branco Reserva Port is meestal van heel goede kwaliteit en bijzonder floraal en complex.
Hoelang kun je port bewaren?
Wil je een fles port cadeau geven? Dan is het leuk om op zoek te gaan naar een bijzondere port uit één oogstjaar en dus bijvoorbeeld een LBV of Colheita. Die flessen kunnen jarenlang worden bewaard waardoor het leuk is om cadeau te geven bij een verjaardag, geboorte of bruiloft om een bijzonder jaartal aan te duiden.
Wat eet je bij een glas port?
Bij een mooi glas port wordt traditioneel vaak een kaasplankje geserveerd. Hoewel ik port en kaas ook echt wel lekker vind, moet ik eerlijk zeggen dat ik bij een kaasplankje toch ook graag wel eens iets anders drink. De ene kaas is de andere niet en port is soms te zwaar voor lichtere kaasstijlen. Port gaat ook erg goed bij desserts met chocolade. Heb je dan nog een restje port over? Maak er dan stoofperen mee of een lekkere port saus voor bij een mooi stukje hertenbiefstuk bijvoorbeeld. Genieten! Tegenwoordig worden er ook cocktails met port gemaakt, vooral vaak met tonic. Dat doe je natuurlijk niet met een mooi gerijpte port, maar kan wel leuk zijn om het hoge alcoholpercentage en de intense smaak wat te verfrissen.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!
Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!


