Wijnregio Alsace
Terroir zorgt voor variatie
13 verschillende druivenrassen
meer leren over wijn
Zin om dieper in het glaasje te duiken?
Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
Soorten Alsace wijnen
Zoveel terroir verschillen, zoveel druivensoorten en dus ook zoveel wijnstijlen. Gelukkig zijn er slechts 3 wettelijke appellaties wat het een stukje makkelijker maakt. Zo is de AOP Alsace de basis voor de hele regio, waarbij sommige gemeentes een vermelding mogen plaatsen op het etiket. De Alsace Grand Cru wijn wordt altijd gemaakt van 1 van de 4 ‘nobele’ druivenrassen: riesling, muscat, pinot gris of gewürztraminer. Het rendement is bij deze wijn beperkt, handmatig plukken is verplicht en het alcoholpercentage moet minimaal 10-11% zijn, dus dat betekent rijpe druiven met voldoende suiker. Totaal valt 11% van de wijnen uit de Alsace onder de Grand Cru classificatie. Daarnaast is er nog de AOP Crémant d’Alsace: mousserende wijn die minimaal 9 maanden sur lie heeft gerijpt volgens de klassieke methode traditionelle. Tegenwoordig is Crémant d’Alsace vaak gemaakt van 100% pinot blanc of chardonnay. Deze 3 appellaties worden altijd gemaakt als monocépage: wijn van 1 druivenras. Bij Edelzwicker en Gentil worden er meerdere druivenrassen geblend.
Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles
Binnenkort vertrek ik richting de Alsace voor een wijnweekend, daarna zal ik je een blog delen over al mijn reistips in deze regio.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


