Amerikaanse wijn: een overzicht van de 3 belangrijkste wijnregio’s

Inhoud van dit artikel:

In de wijnwereld neemt Amerikaanse wijn een redelijk belangrijke plaats in. De afgelopen jaren is de wijnbouw flink toegenomen en inmiddels is het na Frankrijk, Italië en Spanje dé grootste producent ter wereld. De staat Californië is koploper met zo’n 90% van de totale productie van Amerikaanse wijn. Hoewel de wijnwetgeving ook zeker aanwezig is, heersen er veel vrijere opvattingen over wijnmaken binnen de VS. Dit leidt tot een enorme variatie aan druivenrassen en wijnstijlen, waarover ik je in deze blog alles ga vertellen.

Amerikaanse wijn: van de drooglegging tot wereldspeler

Toen de eerste kolonisten aan de Amerikaanse oostkust aankwamen, werden er al wijngaarden aangetroffen. Amerikaanse wijn werd toen echter vooral gemaakt van de inheemse Noord-Amerikaanse druivensoorten afkomstig van Vitis labrusca en Vitis riparia die onsmakelijke wijnen opleverden. De klassieke Vitis vinifera-rassen (waar alle bekende druiven als chardonnay en pinot noir van afstammen) sloegen pas veel later aan. Vanaf 1920 werd in de VS de productie, verkoop of transport van alle dranken met alcohol verboden, een periode die bekend staat als de Prohibition (drooglegging). Thuisproductie bleef echter toegestaan en druivensap werd gewilder dan ooit. Om deze periode te overleven vervingen vele wijnboeren hun nobele druivenrassen voor druiven die goed vervoerd konden worden. Na 13 jaar werd in 1933 de drooglegging officieel beëindigd, alleen toen zat men midden in een grote recessie. Na de Tweede Wereldoorlog krabbelde de wijnindustrie op. Eerst vooral zoete en versterkte wijnen, later ook droge en stille wijnen. Een aantal pioniers in Napa en Sonoma verlegden de focus op kwaliteit waarna Californië zorgde dat Amerikaanse wijn wereldnaam maakte.
Amerikaanse wijn
Spreiding wijngebieden in de VS

Amerikaanse wetgeving en etiketten

Binnen de VS worden er op verschillende niveaus regels opgesteld voor wijnbouw. Naast het vermelden van enkel de staat of een counties (grote gemeentes), zijn er in Amerika ook 242 AVA’s vastgesteld. De AVA’s zijn, in tegenstelling tot de Franse AOP wetgeving, enkel gericht op een aantal basis normen en mogen daarbinnen zelf bepalen welke druivenrassen en vinificatie methode ze hanteren. Als er sprake is van een vermelding van een oogstjaar, dan moet 95% van de wijn ook daadwerkelijk uit het vermelde jaar komen. Is er een druivenras vermeld, dan moet er minimaal 75% van in de fles zitten, in Oregon is dat 90%. Bij de vermelding van een AVA is het verplicht dat 85% van de wijn ook daadwerkelijk uit het vermelde herkomstgebied komt. Alle mooie aanduidingen als reserve, special selection, barrel select etc. hebben géén wettelijke grondslag. Pure marketing dus. Binnen de VS is er sinds de drooglegging wél sprake van een Three-tier systeem, waarbij de verkoop van alcohol gereguleerd is in 3 lagen: producenten, groothandelaren en verkopers (winkels en restaurants). Het systeem zorgt voor soms onnodig hoge prijzen en is inmiddels nog maar in 5 staten verplicht.
Amerikaanse wijnwetgeving
© Winefolly

Californië: The Golden State

De meeste wijnliefhebbers zullen bij Amerikaanse wijn gelijk denken aan Californië (AKA “The Golden State”). Dat is ook niet zo gek aangezien zo’n 90% van de Amerikaanse wijn uit deze staat komt. In een aparte blog zal ik dieper in gaan op de bijzondere gebieden en verschillen binnen Californië. Er wordt echter in alle 50 staten van de VS wijn gemaakt, waarvan na Californië, Washington State en Oregon de belangrijkste zijn. In Californië staat totaal zo’n 227.00 hectare aangeplant waarvan de chardonnay en cabernet sauvignon druiven absoluut de aanvoerders zijn met de grootste aanplant. In Californië worden 5 verschillende sub regio’s opgesplitst. North Coast, Central Coast, Inland Valleys, Sierra Foothills en Southern California. Van die eerder genoemde 242 AVA’s liggen er totaal 139 in Californië. North Coast is het meest prestigieuze wijngebied met de bekende regio’s als Napa Valley en Sonoma County. In Inland Valleys wordt zo’n 50% van de Californische wijn geproduceerd: het massa gebied van deze staat.

meer leren over wijn

Zin om dieper in het glaasje te duiken?

De online wijncursussen van Hart voor Wijn zijn laagdrempelig en maken leren over wijn leuk. Leer wijn proeven en maak kennis met de wereld vol wijn. Ontdek hoe je wijn kunt combineren bij gerechten zodat jij nog meer kunt genieten van wijn.

Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
hart voor wijn

Washington State

Na Californië is Washington de tweede belangrijkste producent, al is het qua omvang zo’n 10% van wat Californië heeft aangeplant. Washington staat vooral bekend om het ‘natte’ imago, maar de meeste wijnen worden geproduceerd in het zonnige deel van de staat. Richting de rivier Columbia staan de wijngaarden soms dusdanig in de regenschaduw van het Cascade-gebergte, dat irrigatie hier absoluut noodzakelijk is. Bekende AVA’s in Washington state zijn onder andere Columbia Valley en Yakima Valley, maar ook Red Mountain en Walla groeien aan naamsbekendheid. Washington heeft lange tijd gefocust op krachtige, fruitige wijnen met veel houtgebruik. Cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en riesling domineren hier. Er wordt inmiddels ook geëxperimenteerd met malbec.
amerikaanse wijn

Oregon state

Misschien wel een van de bijzonderste wijngebieden in de VS is Oregon. Hoewel er maar zo’n 13.500 hectare wijngaarden staan aangeplant, worden de wijnen steeds vaker vergeleken met Bourgogne. Als je namelijk Oregon zegt, dan zeg je pinot noir. Dat is echter niet het enige wat overeenkomt met de Bourgogne. Ook het risico op vorst, rot en regen in oogsttijd komt overeen. Oregon staat bekend als een ‘cool-climate’ wijngebied en naast pinot noir staat hier ook behoorlijk wat pinot gris en chardonnay aangeplant. De belangrijkste AVA in Oregon is Willamette Valley. In Southern Oregon staan vooral veel Bordeaux druiven aangeplant, maar ook steeds meer Rhône druiven en Spaanse rassen.

In een volgende blog zal ik je meer vertellen over de bijzonderheden van Californië.
Foto van Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken