Californische wijn uit de Golden State

Inhoud van dit artikel:

De meeste wijnliefhebbers denken bij Amerikaanse wijn altijd al snel aan Californische wijn. Logisch ook want 90% van alle Amerikaanse wijn komt uit deze staat. In de tweede helft van de 19e eeuw is de wijnbouw hier enorm gegroeid en gooien de wijnen hoge ogen bij wijncritici. Eerder schreef ik al een blog over Amerikaanse wijn, dit keer duiken we wat dieper in Californië.

De opkomst van Californische wijn

Voor 1970 waren er helemaal niet zo gek veel wijnmakers in Californië, tegenwoordig zijn er bijna 5.000 wijnhuizen actief. Een grote ambassadeur van deze ontwikkeling was Robert Mondavi, die in Californië wijnen maakte die geïnspireerd waren op klassiekers uit Frankrijk, maar met een eigen touch. Zo was zijn eigen Fumé Blanc een droge sauvignon blanc zoals uit Pouilly-Fumé, maar dan mét houtrijping. De wereldberoemde wijn Opus One is zelfs ontstaan uit een samenwerking tussen de beroemde Franse familie Rotschild en Mondavi. In de jaren 80 en 90 werden de belangrijke gebieden Sonoma en Napa opnieuw flink getroffen door de druifluis, waardoor alles opnieuw geplant moest worden op geënte stokken. Het voordeel was dat alle nieuwe inzichten die de wijnmakers hadden opgedaan in de praktijk gebracht kon worden met meer oog voor terroir.
CALIFORNISCHE WIJN

The Judgement of Paris

Een belangrijk hoogtepunt in de ontwikkeling van de populariteit van Californische wijn is de beroemde blindproeverij uit 1976, ook bekend als The Judgement of Paris. Vooraanstaande Franse juryleden kwamen bij elkaar in Parijs om 20 top wijnen te proeven uit Bordeaux, Bourgogne én Californië. Bij zowel de witte als de rode wijnen kwam een Californische winnaar uit de bus. De fransen waren verbijsterd, sommige zelfs woest. Er waren ook genoeg Franse wijnmakers die de uitslag niet vertrouwden, waardoor de blinde proeverij in 1979 nog eens over werd gedaan en er wéér Californische wijnen wonnen. Ook toen in 2006 de proeverij weer werd herhaald werd het potentieel van Californische wijn bevestigd.

Wat ins & outs over wijn uit Californië

Californië wordt niet voor niets The Golden State genoemd, het staat bekend om zijn zonnige, warme klimaat. Het hele jaar door is het er mooi weer en daarom is er een consistent en lang groeiseizoen. De Grote Oceaan is koud en zorgt voor een bijzonder fenomeen op de plek waar de koele lucht samenkomt met de warme lucht: ochtendmist, zeker in de gebieden dicht bij de kust. Past tegen de middag lost die mist vaak op en wordt het warmer. Die temperatuurverschillen zijn van essentieel belang, hoe verder landinwaarts hoe kleiner het effect hiervan is. Daardoor worden de kwaliteitswijnen vooral geproduceerd in de topgebieden als Napa, Sonoma en Mendocino. De druiven ontwikkelen daar een mooie balans tussen suikers en zuren door de koele nachten van zowel de mist als zeewind en de zomerse hitte. De belangrijkste witte druif is veruit de chardonnay, en voor rood de cabernet sauvignon met pinot noir, zinfandel en merlot als opvolgers.
hart voor wijn

meer leren over wijn

Zin om dieper in het glaasje te duiken?

De online wijncursussen van Hart voor Wijn zijn laagdrempelig en maken leren over wijn leuk. Leer wijn proeven en maak kennis met de wereld vol wijn. Ontdek hoe je wijn kunt combineren bij gerechten zodat jij nog meer kunt genieten van wijn.

Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.

Napa Valley & Sonoma County

De North Coast is het meest prestigieuze wijngebied van Californië en is vooral bekend vanwege de regio’s Napa Valley en Sonoma County. Het gebied wordt doorsneden door diverse bergruggen waardoor er veel kleine valleien zijn. Er zijn veel microklimaten, maar overal het algemeen zijn er korte, zachte winters en warme zomers met geregeld mistbanken. Zeker in de AVA’s als Russian River Valley is het behoorlijk koel door die mist, waardoor er ook veel pinot noir verbouwd wordt. Binnen Napa Valley wordt vooral cabernet sauvignon geproduceerd die aan de Médoc in Bordeaux doen denken. Sonoma county stond lange tijd in de schaduw van Napa al was het de bakermat van de Californische wijn. Hier zijn het de cabernet sauvignon en chardonnay die de sterspelers zijn.
californische wijn 1

De andere wijngebieden van Californië

Voor wat betreft wijnproductie is deze staat onder te verdelen in 5 wijngebieden: de hiervoor besproken North Coast, maar ook in Central Coast, Inland Valleys, Sierra Foothills en Southern California wordt wijn verbouwd. De Central Coast wordt vooral gekenmerkt door de lange, grillige kustlijn tussen San Fransisco en Los Angeles. Het is een enorm gevarieerd gebied met verschillende microklimaten met onder andere de belangrijke AVA’s Livermore Valley en Santa Clara Valley. Inland Valleys wordt ook wel de wijnschuur van Amerika genoemd waar enorm veel bulkwijn wordt geproduceerd, niet zo boeiend dus. In Sierra Foothills wordt veel zinfandel geproduceerd in het bekendere gebied Lodi. In Southern California is de wijnbouw hier ooit begonnen, maar er is nu niet veel meer van over.
Foto van Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken