Inheemse druivenrassen voor Griekse wijn
Griekse harswijn: Retsina
Griekenland heeft zeker ook wat ‘bijzonderheden’. Zo is Retsina een Griekse harswijn die met dennenhars wordt gearomatiseerd. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds de meest geproduceerde Griekse wijn, maar de populariteit neemt wel af. Vroeger sloten de Grieken de amforen waar wijn in werd vervoerd of bewaard, luchtdicht af met een beetje vloeibaar dennenhars. De hars komt in contact met de wijn en wordt deels geabsorbeerd en men bleek het eigenlijk wel te kunnen waarderen. Hoe wordt Griekse harswijn gemaakt vraag je je af? Voor óf tijdens het gistingsproces wordt hars toegevoegd van de aleppodennenboom. In de alcohol lost de toegevoegde hars op, wat de wijn uiteindelijk zijn kenmerkende harssmaak (en vooral geur) geeft. Bij het klaren van de wijn wordt de hars verwijderd. Griekse harswijn wordt aangeboden onder de appellatie Onamasia kata Paradosi. Er is ook een rosé variant en nee, je wordt er niet high van.
meer leren over wijn
Zin om dieper in het glaasje te duiken?
Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
Zoete Griekse dessertwijn
Toekomst in kwaliteit
Veel Griekse oenologen en landbouwdeskundigen hebben opleidingen gevolgd in onder andere Frankrijk en hebben kun kennis van wijnbouw dorgegeven aan een nieuwe, ambitieuze generatie wijnmakers. Subsidies van de EU geven de mogelijkheid om te investeren in nieuwe technieken en het land is druk bezig zich te ontwikkelen tot een wijnland van hoog niveau. Het heeft dan ook veel aspecten die nodig zijn voor kwaliteitswijnbouw. Zowel het vasteland als de eilanden hebben vaak rijke kalkhoudende bodems die mineraalrijk zijn met leisteen. Sommige eilanden als Santorini zijn zelfs rijk aan vulkaangesteenten. De bodems zijn vaak niet erg vruchtbaar, wat zorgt voor kwaliteit in plaats van massa. In het noorden van Griekenland is het vanzelfsprekend wat koeler, maar door de hoogte op te zoeken kan men zelfs op de Cycladen zorgen voor een frisse Griekse wijn. Veel gebieden profiteren namelijk van een verkoelende zeewind. Een van mijn persoonlijke favorieten zijn de wijnen van Gaia, zowel de Monograph als de Wild Ferment zijn prachtige assyrtiko wijnen. En weet je waar ik nou zo de pest over in heb? Ooit ben ik op Santorini geweest, maar toen had ik nog de ballen verstand van wijn en geen bezoek gebracht. Nog maar is terug dan!
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


