Pompoentaart met feta én een heerlijke chardonnay

Inhoud van dit artikel:

Deze maand deel ik een heerlijk vegetarisch recept namelijk pompoentaart met feta. In januari merk ik altijd op dat iedereen is verdeeld in twee kampen. Mensen met en mensen zonder goede voornemers. Ik bevind me (helaas) in het eerste kamp en probeer iedere eerste maand van het jaar minder alcohol te drinken en minder vlees te eten. Hoewel ik er ieder jaar weer spijt van heb ontdek ik deze maand ook altijd goede alcoholvrije dranken en vegetarische recepten. Hier zo’n voorbeeld van een heel fijn vegetarisch recept die het vast ook goed doet bij iets non-alcoholisch, maar dat doel heb ik nu inmiddels al niet meer gehaald. Deze chardonnay was voor mij de perfecte match. Ook voor de die-hard vleeseters alsnog een heerlijk recept (geloof me, ik had een hele kritische jury van carnivoren die mee aten).
pompoentaart met feta

Tips voor vegetarisch koken

Is minder vlees eten ook een van jouw doelen voor 2023? Om te beginnen kan je proberen om in je favoriete recepten het vlees te vervangen door een vleesvervanger die er op lijkt. Geen fan van vleesvervangers? Er zijn gelukkig heel veel goede vegetarische recepten online te vinden. Mocht je zelf aan de slag willen gaan dan is het belangrijk om te kijken naar de receptopbouw. Een maaltijd bestaat altijd uit: groente, koolhydraten, vetten en eiwitten. Die laatste twee kan je uit vlees halen, maar ook uit zuivel, noten en zaden of bepaalde groentesoorten. Bijvoorbeeld eiwitten in bonen of vet in avocado’s.

Welke wijn past bij vegetarische recepten?

Een vraag die vaak gesteld wordt, maar hier zal ik nooit antwoord op kunnen geven. Net als suggesties voor wijnen die passen bij bepaalde vleessoorten of niet specifieke kaassoorten. Om een goede wijntip te kunnen geven moet je weten wat er specifiek wordt gegeten. Welke kaas, welk gedeelte van de kip of welke groente. Het is daarnaast niet altijd zo dat dit de ingrediënten zijn die bepalen welke wijn past bij een recept. Het gaat hier om bereidingswijze, smaakmakers en nog veel meer. Te veel om hier te kunnen uitleggen. Wil je meer weten over de combinatie van wijn en groente? Kijk dan eens naar onze wijn spijs cursus.

Onze wijntip voor pompoentaart met feta

Een stevige chardonnay uit de Languedoc is een complexe wijn die perfect aansluit bij de smaakintensiteit van het recept.  de Fut Novi van Mas de Novi is er een die houtrijping gehad die duidelijk is terug te proeven. De aroma’s van honing, amandel en vanille proef je direct in de wijn terug. Smaken die goed passen bij deze pompoentaart met feta en vadouvan (de smaakmakers van het recept). Naast de warme aroma’s zul je ook tropisch fruit vinden in de wijn. Dit geeft zowel in de wijn als bij het gerecht een fijn contrast waardoor de smaken complexer worden. De wijn heeft genoeg zuren om hem iedere slok spannend genoeg te houden. Serveer de wijn niet te koud, dan gaat de smaak een beetje verloren.

Dit zijn de ingrediënten (4 personen)

  • +/- 250 gram pompoen
  • 200 gram fetakaas
  • 2 theelepels honing
  • 4 bladeren filodeeg (120 gram)
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 100 gram yoghurt
  • 1 theelepel vadouvan
pompoentaart met feta

Zo maak je het recept

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Snijd ondertussen de pompoen doormidden en haal de binnenkant (draden en pitten) uit de pompoen. Rooster de pompoen een half uur tot deze bijna helemaal gaar is. Dit kan je testen door de weerstand te voelen met een vork. Kom je er makkelijk doorheen dan is de pompoen gaar genoeg. Laat iets afkoelen en snijd in grove blokjes.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden Celsius. Verkruimel de feta en meng de pompoen met de feta, honing, zout en peper. Verdeel het filodeeg over de ovenschaal door deze één voor één in te smeren met de neutrale olie. Bak het filodeeg zonder vulling 5 minuten in de hete oven. Leg hierna het pompoenmengsel met feta en honing op het filodeeg. Bak nog 25 minuten af.

Meng ondertussen de yoghurt met de vadouvan en wat zout. Proef of het naar smaak is. Controleer af en toe de oven of de bovenkant niet te donker wordt. Als dat het geval is kan je deze afdekken met wat aluminium folie. Laat de taart even afkoelen voordat je deze serveert met de vadouvan yoghurt.

Eetsmakelijk!
Foto van Jitte van Oijen @Smaakmakende
Jitte van Oijen @Smaakmakende

Wanneer je een goede fles wijn weet te combineren met het perfecte recept dan wordt alles daar nog beter van: de wijn, het gerecht en jouw avond. Op mijn Instagram deel ik recepten die speciaal zijn aangepast op wijnen en leg ik uit waarom dat werkt.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken