Vietnamese springrolls met Oostenrijkse weissburgunder

Inhoud van dit artikel:

Zelf ben ik dol op de Vietnamese keuken omdat er altijd een evenwicht is tussen de smaken zoet, zuur, zout umami en pittig. De basis is vers en balans, maar ingrediënten zijn makkelijk aan te passen door iets anders uit de categorie toe te voegen. De verse groentes en kruiden maken het een fris geheel zelfs met het toevoegen van het buikspek. Heb je een etentje met vrienden gepland? Dan zou je ook meerdere vullingen kunnen voorbereiden voor in de Vietnamese springrolls. De wijn doet het ook goed bij gekruide tofu of bij garnalen.
vietnamese springrolls 2

Wat zijn Vietnamese springrolls?

Voor we beginnen even een lesje Vietnamees, of eigenlijk keuken Vietnamees. De groente, vlees en vissoorten gewikkeld in geweekte rijstvellen kennen we als Vietnamese springrolls, maar heten in het Vietnamees Goi Cuon, vrij vertaald: gerolde salade. Duik ik het internet op en dan zie je deze variant voorbij komen. Maar sprin rolls zijn eigenlijk de gefrituurde variant waarbij de vulling is gerold een deeg van bloem en water. Deze variant heet officieel summerrolls, maar omdat ik zelf ook al jaren fout Google heb ik besloten bovenstaande totaal te negeren.

Welke wijn bij de Vietnamese keuken?

Zoals ik al zei kan je in de Vietnamese keuken prima spelen met de ingrediënten zo lang er een balans is tussen alle basissmaken. Geen oestersaus in huis? Hoisin is een prima vervanger. En appelciderazijn kan ook prima worden vervangen door limoensap. Zelfs heel lekker als jouw wijn aroma’s van limoen vertoont. Hierdoor is het dus makkelijk om te spelen met ingrediënten om je gerecht naadloos bij je wijn te laten aansluiten. Als de wijn niet te hoog in smaakintensiteit is en aansluit bij de zoetzure balans ben je veilig. Wil je zeker zijn van de wijn spijs combinatie? De dipsaus bepaald in het recept de smaken van het gerecht het meest. Proef vooraf de wijn en dipsaus en pas aan tot deze perfect bij elkaar passen. Nog makkelijker: onderstaande tip volgen en het recept precies opvolgen.

Onze wijntip voor Vietnamese springrolls

Het gerecht met frisse ingrediënten en het vette buikspek vraagt om een delicate wijn met wat zuren. Deze frisse weissburgunder van Weingut Allram uit Kamptal Oostenrijk. Wist je trouwens dat weissburgunder de Duites benaming is voor pinot blanc? Daar kun je in onze druivengids meer over lezen. De Papageno van Weingut Allram is een elegante wijn met een vol karakter. Je proeft veel fruit zoals appel en peer en ook veel mineraliteit. Die mineraliteit valt direct op in de wijn, iets wat mooi aansluit bij ziltige smaken van de vis- en oestersaus. De wat hogere zuurgraad is een fijn contrast met het vette buikspek. Daarnaast is zowel in het gerecht als in de wijn een fijne balans gezocht tussen de frisse zuren en wat zoete smaken. Deze wijn is verkrijgbaar bij VINVIN Wines.

Dit zijn de ingrediënten (4 personen)

Voor de spring rolls

  • Pak rijstvellen
  • 1 winterpeen of zakje peen julienne
  • 1 komkommer
  • 1 krop baby romaine sla
  • Bosje lenteui
  • 250 gram mihoen
  • 4 eetlepels oestersaus
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 klein teentje knoflook geraspt
  • 1 theelepel versgeraspte gember

Voor het buikspek

  • 300 gram buikspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel vers geraspte gember
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 theelepel honing
vietnamese springrolls

Zo maak je het recept

Verwarm genoeg water in een grote pan om het buikspek in te kunnen koken. Kook het buikspek 3 minuten en dep droog. Meng de ingrediënten voor de marinade en leng het buikspek hierin, laat minimaal een uur maar liever een hele nacht marineren. Verwarm na het marineren de oven voor op 180 graden Celsius en bak het buikspek ongeveer 1,5 uur in de oven. Dek het buikspek af met aluminium folie als deze te donker wordt. Check hiervoor af en toe de oven. Laat het buikspek hierna afkoelen en snijdt in kleine blokjes.

Kook de mihoen zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en voeg een klein scheutje neutrale olie toe. Dit zorgt ervoor dat de mihoen niet enorm aan elkaar blijft plakken straks. Snijdt alle groente en de bosui in fijne reepjes. Meng de oestersaus met de vissaus, knoflook en gember. Serveer in 4 schaaltjes zodat iedereen zelf kan dippen. Serveer ook de groente en de gesneden buikspek op tafel. Maak de rijstvellen nat, ze worden dan langzaam zacht zodat je hier een rol van kan maken. In de tussentijd kan je de ingrediënten naar smaak toevoegen aan de rol. Niet zo handig? In de toko verkopen ze ook vierkante rijstvellen die net wat makkelijker te vouwen zijn. Wacht niet te lang, er is een klein moment dat de rol niet meer stijf is en breekt en nog niet te slap is en overal aan vast blijft plakken. Veel oefenen en gelukkig kan je ze altijd nog gewoon flink dippen in dipsaus dan ziet niemand er iets van. Geniet van deze Vietnamese springrolls!
Foto van Jitte van Oijen @Smaakmakende
Jitte van Oijen @Smaakmakende

Wanneer je een goede fles wijn weet te combineren met het perfecte recept dan wordt alles daar nog beter van: de wijn, het gerecht en jouw avond. Op mijn Instagram deel ik recepten die speciaal zijn aangepast op wijnen en leg ik uit waarom dat werkt.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken