Ossobuco is een van mijn favoriete december gerechten en dit keer deel ik een heerlijk recept dat je ook zeker met kerst kunt maken. Natuurlijk geven we er een passende tip bij: welke wijn bij ossobuco? Laten we vast verklappen dat het niet om een stevige, kruidige wijn gaat, maar juits een verfrissende wijn om het filmende karakter van de kalfsschenkel mooi op te frissen.
Waarom zijn stoofgerechten ideaal tijdens een diner?
December is mijn lievelingsmaand, ook omdat er veel leuke dingen gepand staan met vrienden en familie. Maar vooral omdat het eindelijk normaal lijkt te zijn dat ik zoveel uren in de keuken spendeer. Omdat deze maand best druk is probeer ik veel terug te vallen op beproefde recepten en wijnspijs combinaties. Minder stress in de keuken en ik weet zeker of ik de wijn lekker vind. Oftewel: meer tijd om te genieten van het koken, het tafelen en het gezelschap.
Ossobuco is een van mijn favoriete december gerechten. Een stoofgerecht geeft je de kans om het meeste werk van tevoren te doen. Het echte snijd- en bakwerk is dan al ver voor het diner gedaan. Zo heb je uren de tijd om de rest van het diner voor te bereiden, je kookschort te verruilen voor een andere outfit en je gasten te ontvangen. Kom je alsnog niet helemaal uit qua tijd? Je kan het ook prima de dag van te voren alvast stoven en weer opwarmen. Of een uurtje langer stoven, dat maakt echt niet zoveel uit. Dat moet je met je hertenbiefstuk niet proberen…
Ossobuco is een van mijn favoriete december gerechten. Een stoofgerecht geeft je de kans om het meeste werk van tevoren te doen. Het echte snijd- en bakwerk is dan al ver voor het diner gedaan. Zo heb je uren de tijd om de rest van het diner voor te bereiden, je kookschort te verruilen voor een andere outfit en je gasten te ontvangen. Kom je alsnog niet helemaal uit qua tijd? Je kan het ook prima de dag van te voren alvast stoven en weer opwarmen. Of een uurtje langer stoven, dat maakt echt niet zoveel uit. Dat moet je met je hertenbiefstuk niet proberen…
Welke wijn bij ossobuco?
Alhoewel stoofvlees het idee geeft dat er een krachtige kruidige wijn tegenover moet staan is dat hier niet het geval. Het zachte kalfsvlees vraagt juist om een veel delicatere wijn. Daarnaast geeft het vette merg uit de kalfsschenkel een filmend effect in je mond. Dit vraagt om wat contrasterende zuren om tot een mooie balans te komen. Die zuren vind je in het gerecht in de tomaten, maar wat extra zuren in de wijn zijn heel erg welkom. Er is vast en zeker een fijne combinatie te vinden met witte wijn, persoonlijk vind ik het fijn om op deze plek in het diner rode wijn te gaan schenken.
Onze wijntip voor ossobuco
Deze Valpolicella Classico van Aldrighetti rijpt enkel op RVS waardoor hij zijn frisse aroma’s en zuren behoudt. De wijn is verkrijgbaar bij VINVIN Wines. De wijn barst van het rode fruit, denk aan aroma’s als frambozen, aalbessen en kers. Het fruitige, frisse karakter van de wijn maakt het een ideale combinatie bij de ossobuco en misschien ok wel anders dan je gewend bent. Kruidigheid of harde tannine zouden wat ons betreft funest zijn voor het mooie stuk kalfsvlees. Deze wijn heeft dat niet en heeft daarom genoeg contrast met de zuren van de wijn en het filmende mondgevoel van het vlees, harmonie in de smaakintensiteit. Hoe dat ook al weer zit kun je teruglezen in de wijn spijs gids.
Dit zijn de ingrediënten (2 personen)
Voor de ossobuco
2 kalfsschenkels
100 gram ui in blokjes
2 tenen knoflook in kleine stukjes
100 gram wortel in plakjes
50 gram bleekselderij in stukjes
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 takje tijm
1 laurierblad
1 theelepel sojasaus
1 theelepel balsamico azijn
1 eetlepel citroenrasp
Klein handje peterselie
Klont boter om in te bakken
Bloem om de schenkels door te wentelen
Voor de polenta frietjes
100 gram polenta
500 milliliter groentebouillon
25 gram Parmezaanse kaas
Zo maak je het recept
Begin met de polenta frietjes omdat deze nog moeten opstijven. Kook hiervoor de bouillon en voeg de polenta beetje voor beetje aan de pan toe. Laat 15 koken en blijf goed roeren. Roer hierna de Parmezaanse kaas door de polenta en giet het mengsel in een ingevette ovenschaal. Laat dit een paar uur volledig afkoelen. Nog makkelijker om dit de dag van te voren te maken en te laten opstijven in de koelkast. Snijd er daarna frietjes van.
Bestrooi beide kanten van de kalfsschenkels met peper en zout. Snijd de rand van de schenkel in om er voor te zorgen dat deze niet krom trekt. Wentel ze hierna door de bloem. Verhit de boter en bak de schenkels in een hete pan bruin. Haal uit de pan.
Bestrooi beide kanten van de kalfsschenkels met peper en zout. Snijd de rand van de schenkel in om er voor te zorgen dat deze niet krom trekt. Wentel ze hierna door de bloem. Verhit de boter en bak de schenkels in een hete pan bruin. Haal uit de pan.
Het stoven kan beginnen!
Verhit opnieuw wat boter in dezelfde pan en bak eerst de ui en 1 teen knoflook glazig en voeg hierna de ui en wortel toe. Bak een paar minuten en voeg dan de wijn toe samen met de tomatenblokjes, het laurierblad en de tijm. Leg de gebakken kalfsschenkels nu op de groente en laat dit op laag vuur of op 180 graden Celsius in de oven afgedekt stoven. Meng op het einde nog een theelepel sojasaus en balsamico azijn door de groente heen. Onorthodox dat weet ik, maar het geeft een wat extra diepte aan het gerecht.
Bak na twee uur de polentafrietjes in de oven ook op 180 graden Celsius. Verdeel hiervoor de frietjes over de ovenschaal en besprenkel met wat olie. Als je ossobuco in de oven staat zet de plaat met frietjes er dan boven. Check na 45 minuten of ze al mooi bruin zijn en haal ze dan eruit. Snijd ondertussen de teen knoflook, de citroenrasp en peterselie fijn voor de gremolata. Serveer de schenkels op de groente met de polentafrietjes. Bestrooi het vlees met de gremolata.
Eetsmakelijk!
Bak na twee uur de polentafrietjes in de oven ook op 180 graden Celsius. Verdeel hiervoor de frietjes over de ovenschaal en besprenkel met wat olie. Als je ossobuco in de oven staat zet de plaat met frietjes er dan boven. Check na 45 minuten of ze al mooi bruin zijn en haal ze dan eruit. Snijd ondertussen de teen knoflook, de citroenrasp en peterselie fijn voor de gremolata. Serveer de schenkels op de groente met de polentafrietjes. Bestrooi het vlees met de gremolata.
Eetsmakelijk!
Jitte van Oijen @Smaakmakende
Wanneer je een goede fles wijn weet te combineren met het perfecte recept dan wordt alles daar nog beter van: de wijn, het gerecht en jouw avond. Op mijn Instagram deel ik recepten die speciaal zijn aangepast op wijnen en leg ik uit waarom dat werkt.


