Cabernet Franc

Blauwe druif 1

INHOUD

Ontdek de cabernet franc druif

Spreek je uit als: ka-ber-neh-frank

Cabernet franc is een alles behalve populaire druif en is een beetje op de achtergrond verdwenen. Dat heeft alles te maken met de toch wat minder populaire wijnstreken als Bordeaux en Loire. Cabernet franc is echter voorouder van een aantal belangrijke andere druiven die inmiddels wereldberoemd zijn in de klassieke Bordeaux blends. Er zitten naast rood fruit aroma’s een aantal eigenaardigheden in de smaak verstopt, waardoor niet iedere wijnliefhebber een glas even goed kan waarderen. De wijn is echter een perfecte begeleider van de upcoming vegan keuken.

Cabernet franc smaak & geuren

Frambozen

Frambozen

Paprika geur

Paprika

Sigarenkistje

Sigarenkistje

Potloodslijpsel

Potloodslijpsel

Gemiddelde hoge zuurgraad
Gemiddelde hoge tannines
Wijnen die gemaakt zijn van cabernet franc zijn vaak vrij licht van kleur en hebben een niet al te intense smaak. In de neus komen echter bijzonder verrassende aroma’s voorbij, sowieso veel rood fruit zoals aardbeien en framboos, maar ook veel groenige tinten. Denk hierbij aan groene of rode paprika maar ook peper. Daarnaast kun je ook de geur van een sigarenkistje of potloodslijpsel ruiken.

De smaak van een cabernet franc is niet altijd even makkelijk. De wijn heeft namelijk medium tot hoge tannines én een hoge zuurgraad. Dat levert een extra strak mondgevoel op. Het rode fruit geeft gelukkig genoeg tegengas. In de Loire wordt de wijn vaak als monocépage gemaakt, maar in combinatie met merlot of cabernet sauvignon komen er meer donkere aroma’s naar voren.

Fun fact

Cabernet franc is dé voorouder van de merlot én cabernet sauvignon druiven. De moederdruif is een klassieke zwarte druif die dus al eeuwen bestaat. Zo is de cabernet sauvignon een kruising van cabernet franc én sauvignon blanc. Inmiddels is het dé sterspeler van Chinon in de Loire, waar de druif lokaal Breton genoemd wordt.

Welke regio’s zijn beroemd om de cabernet franc wijnen?

Cabernet franc is vooral lange tijd populair geweest in Frankrijk, waar hij z’n oorsprong vindt in de Bordeaux. Hij doet het over de hele wereld goed in de wat koele of gematigde wijngebieden. Inmiddels staat hij echter ook in andere wijngebieden aangeplant. De Loire en dan specifiek Bourgeuil en Chinon is trotse hoofdsponsor van deze druif. Echter ook Hongarije (vooral de ‘Bordeaux’ regio Villány) maar ook Toscane in Italië hebben de cabernet franc aangeplant staan. In de nieuwe wereld zien we de druif terug van Chili tot Californië. Een alleskunner dus.
Cabernet franc

Wat eet je bij cabernet franc?

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten

kalkoen

Gebraden kip

Tomaten

Tomaten

Groene olijven

Groene olijven

Omdat hij iets lichter van body is andere grote, klassieke rode wijnen, kan de wijn van cabernet franc goed samen gaan met gerechten die een iets lagere smaakintensiteit hebben. Een geweldige combinatie is dan bijvoorbeeld gebraden kip of geroosterd varkensvlees, de hogere zuurgraad maakt hem lekker verfrissend bij vettere gerechten zoals een melanzane. Door alle groene aroma’s is cabernet franc echter ook enorm populair bij vegetarische of vegan gerechten. Denk aan gerechten met geroosterde groentes zoals paprika of aubergine, maar ook tomaten of groene olijven. Blijf weg bij de stevige donkere vleesgerechten, daar is de wijn net wat te lichtvoetig voor.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?