Cabernet Franc
INHOUD
Ontdek de cabernet franc druif
Spreek je uit als: ka-ber-neh-frank
Cabernet franc is een alles behalve populaire druif en is een beetje op de achtergrond verdwenen. Dat heeft alles te maken met de toch wat minder populaire wijnstreken als Bordeaux en Loire. Cabernet franc is echter voorouder van een aantal belangrijke andere druiven die inmiddels wereldberoemd zijn in de klassieke Bordeaux blends. Er zitten naast rood fruit aroma’s een aantal eigenaardigheden in de smaak verstopt, waardoor niet iedere wijnliefhebber een glas even goed kan waarderen. De wijn is echter een perfecte begeleider van de upcoming vegan keuken.
Cabernet franc smaak & geuren

Frambozen

Paprika

Sigarenkistje

Potloodslijpsel
De smaak van een cabernet franc is niet altijd even makkelijk. De wijn heeft namelijk medium tot hoge tannines én een hoge zuurgraad. Dat levert een extra strak mondgevoel op. Het rode fruit geeft gelukkig genoeg tegengas. In de Loire wordt de wijn vaak als monocépage gemaakt, maar in combinatie met merlot of cabernet sauvignon komen er meer donkere aroma’s naar voren.
Fun fact
Cabernet franc is dé voorouder van de merlot én cabernet sauvignon druiven. De moederdruif is een klassieke zwarte druif die dus al eeuwen bestaat. Zo is de cabernet sauvignon een kruising van cabernet franc én sauvignon blanc. Inmiddels is het dé sterspeler van Chinon in de Loire, waar de druif lokaal Breton genoemd wordt.
Welke regio’s zijn beroemd om de cabernet franc wijnen?
- Frankrijk - Loire - Chinon
- Frankrijk - Bordeaux rechteroever
- Hongarije - Villány
- Italië - Toscane
Wat eet je bij cabernet franc?

Gegrilde groenten

Gebraden kip

Tomaten

Groene olijven
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?
