Fiano

1

INHOUD

Ontdek de fiano druif

Spreek je uit als: fie-ja-noo

Een fascinerend Zuid-Italiaans wit druivenras met een rijke, bijna wasachtige textuur waarvan bekend is dat het het ouderen waard is. Fiano is een inheems druivenras uit Italië en is onder andere veel te vinden onder het label Fiano di Avellino uit Campania. Fiano wordt al honderden en honderden jaren verbouwd in Zuid Italië. In feite was de eerste vermelding van het druivenras al in de 13e eeuw! Ondanks zijn rijke geschiedenis heeft fiano in de loop der jaren een aantal ups en downs gezien in aanplant en populariteit. Dit komt voornamelijk door de verwoestende effecten van de druifluis. Het was zelfs zo erg dat de druif tot in de jaren 70 bijna vergeten werd. Na de herontdekking kwam de aanplant snel op gang dankzij de de prestaties in hele warme gebieden.

Fiano smaak & geuren

sinaasappelschil

Sinaasappelschil

hazelnoot

Hazelnoot

meloen

Meloen

Peer

Peer

Gemiddelde zuurgraad
Fiano heeft een breed palet aan fruitaroma’s en kan variëren van pittige citrusaroma’s met zest (sinaasappel) tot weelderige meloen, perzik en peer aroma’s. Naast die heerlijke rijkdom zit er ook vaak een tots van noten zoals hazelnoten of amandelen in, zeker bij de meer gerijpte wijnen. De wijn heeft een medium zuurgraad en vaak een vlezige, zachte structuur met veel gulle smaken.

Fiano kan in stijl variëren, afhankelijk waar het vandaan komt en is behoorlijk gevoelig voor zijn terroir. Meestal toont het een van deze twee gezichten; licht en fris met pittige zuren en minerale tonen, of rijk, nootachtig en zwaar. De beste wijnen uit Italië vallen in het laatste categorie, met veel power en body.

Fun fact

Fiano is wat ze zeggen een laatrijpend druivenras, en heeft daardoor veel warmte en zon nodig om goed rijp te worden. Ideaal dus om warme gebieden als het zuiden van Italië. Vanwege de dikke schil kan deze druif goed tegen de botrytis schimmel, waardoor de druif prima tot oktober kan blijven hangen om goed rijp te worden. Dat is fijn voor de soms regenachtige periodes in Campanië.

Welke regio’s zijn beroemd om de fiano wijnen?

Fiano is een echt inheems Italiaans druivenras en vinden we daar buiten dus amper. Vooral in het zuiden van Italië staat de druif veel aangeplant. In Campanië is er zelfs een aparte DOCG voor, namelijk de Fiano di Avellino. Daarnaast vinden we de druif ook terug in Puglia en Sicilië. Australië vindt de druif ook interessant, vooral doordat het zo goed tegen de hitte kan.
Fiano

Wat eet je bij fiano?

pasta

Romige pasta

quiche

Quiche & frittata

Garnalen

Garnalen

Kip

Kipgerechten

Wat de stijl ook is, fiano is echt een geweldige wijn voor bij het eten, dus je hoeft niet verlegen te zijn in de keuken! Romige pastagerechten met kip of varkensvlees, maar ook gewoon bij een ‘simpele’ spaghetti carbonara.. al hoort er in een echte carbonara geen room, maar door goed gebruik van eigeel en parmezaanse kaas wordt hij ook super smeuïg. Ook lekker bij quiches of frittata’s kip en prei en ook rijke zeevruchtensoepen doen wonderen. Het is ook een briljante combi bij gegrilde garnalen, of sint-jakobsschelpen, zeker met zoetzure sauzen. Alles in een tomatensaus doet het eigenlijk ook goed. Hele fijne, breed inzetbare wijn dus!
Mockup

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?