Gamay

INHOUD
Ontdek de gamay druif
Spreek je uit als: ga-meej
Gamay is dé druif voor iedereen die van lichte, rode wijnen houdt. De druif stond lange tijd in de schaduw van pinot noir, maar is inmiddels een paradepaartje aan het worden. Niet alleen omdat de Beaujolais regio waar de druif veel staat aangeplant meer in de belangstelling komt te staan, ook omdat er te gekke vin nature wijnen van worden gemaakt wat momenteel helemaal trendy is. Gamay is lekker licht en sappig en is een verrassend goede combinatie met heel veel gerechten.
Gamay smaak & geuren

Aardbeien

Granaatappel

Rozen

Banaan
Gemiddelde hoge zuurgraad
Gemiddelde lage tannines
Gamay is vanwege het bijzondere bloemige karakter wereldwijd steeds meer in de spotlights komen te staan. De druif levert hele zachte, elegante en vooral fruitige rode wijnen op. Het zit barstensvol fruit sap met aroma’s als frambozen, aardbeien en roze kersen, maar ook granaatappel en bramen. De geuren in een een gamay wijn zijn ook floraal met aroma’s als viooltjes en pioenrozen. Wees ook niet verbaasd als je banaan of kauwgom in de wijn ontdekt. Dit soort snoeperige aroma’s hebben vaak te maken met de bijzondere bereidingsmethode maceration semi-carbonique, die beroemd is in de Beaujolais regio.
Wijnen van de gamay druif zijn altijd lekker licht en sappig. Verwacht een flink hoge zuurgraad met een laag alcohol- en tanninegehalte. Daarom drink je de wijn het liefst ook jong en licht gekoeld, om de frisheid goed te bewaren. De wijnen uit de dorpen of de crus uit de Beaujolais kunnen echter vaak wel goed wat jaartjes rijpen op de fles.
Wijnen van de gamay druif zijn altijd lekker licht en sappig. Verwacht een flink hoge zuurgraad met een laag alcohol- en tanninegehalte. Daarom drink je de wijn het liefst ook jong en licht gekoeld, om de frisheid goed te bewaren. De wijnen uit de dorpen of de crus uit de Beaujolais kunnen echter vaak wel goed wat jaartjes rijpen op de fles.
Fun fact
Beaujolais Nouveau is een groot feest in deze Franse wijnregio. Het is dé gamay dag van het jaar en wordt iedere dag op de derde donderdag van november georganiseerd. Het is feitelijk de “release” dag van de nieuwe primeur wijnen. Het zijn de allereerste wijnen van het nieuwe oogstjaar, een kersverse wijn dus. Zo’n 1/3e van de totale wijnproductie in de Beaujolais is een primeurwijn. Compleet andere kwaliteit zijn echter de 10 Crus gemeentes.
Welke regio’s zijn beroemd om de gamay wijnen?
Beaujolais is dé gamay streek in Frankrijk en ligt ten zuiden van de Bourgogne. Het wijnbouw gebied is opgesplitst in Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais, waarbij Haut de beste wijn gaarden heeft door de granieten onderbodem. Hier liggen dan ook de 10 Crus als Fleurie, Moulin-à-Vent en Morgon. De overkoepelende appelatie Beaujolais of Beaujolais Villages zijn de wijnen van een instapniveau. Gamay komt mondjesmaat ook voor in nieuwe wereldlanden als Canada en de Verenigde Staten.
- Frankrijk - Beaujolais
- Canada - Okanagan Valley
- USA - Oregon

Wat eet je bij gamay?

Falafel

Pompoen

Paddenstoelen

Eend met cranberrysaus
Deze rode wijn is een geweldige alleskunner, omdat het goed te koelen is en daardoor verschillende aroma’s kan gaan tonen. Het is ook een ideale wijn voor vegetarische gerechten zoals falafel, gekarameliseerde uien of een oosterse curry. Gamay past sowieso bij alles wat met de herfst te maken heeft: van geroosterde pompoen tot gerechten met paddenstoelen etc. Ook een eendenborst filet met cranberry saus zal heerlijk sappig worden door de intense fruitexplosie. Genieten!

WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?