Gewürztraminer

INHOUD
Ontdek de gewürztraminer druif
Spreek je uit als: ge-wurst-tra-mie-ner
‘S Werelds meest aromatische, bloemige en flamboyante witte druif: gewürztraminer. Als je hem nog nooit hebt geproefd en je maakt voor het eerst kennis met de druif, ben je er vast en zeker door omver geblazen. De weelderigheid, het intense parfum en de molligheid van de wijn is niet altijd bij iedereen even geliefd. Totdat je er bij gaat eten. Pittig het liefst, of klassiek Frans. Dan weet je niet wat je mee maakt.
Gewürztraminer smaak & geuren

Lychee

Rozen

Gember

Grapefruit
Gemiddeld lage zuurgraad
Zoete, bloemige aroma’s zijn de meest gekoesterde eigenschap van een gewürztraminer. Op de neus zou je jezelf gemakkelijk op een bed van rozen kunnen wanen, hoewel het ook extra tonen van kaneel en rook kan bevatten. In de mond zijn smaken van lychee, abrikoos en grapefruit behoorlijk prominent aanwezig, samen met een gemberachtig kruid, terwijl rijpere versies smaken van ananas en ander tropisch fruit beginnen te vertonen. Wanneer edele rotting in het spel komt, komen honing en gedroogd fruit op de voorgrond en zorgen voor een aantal serieus goede dessertwijnen!
Gewürztraminer is overvloedig fruitig en heeft een lage zuurgraad. De zoete, bloemige aroma’s profiteren van die lage zuurgraad om de perceptie van een iets zoetere smaak te geven, terwijl het hoge alcoholgehalte helpt om het ‘serieuze wijn’-gevoel te behouden. De roze schil van de druif helpt om de resulterende wijn een heerlijk diepe gouden kleur te geven. Dit moet je gewoon een keer geproefd hebben!
Gewürztraminer is overvloedig fruitig en heeft een lage zuurgraad. De zoete, bloemige aroma’s profiteren van die lage zuurgraad om de perceptie van een iets zoetere smaak te geven, terwijl het hoge alcoholgehalte helpt om het ‘serieuze wijn’-gevoel te behouden. De roze schil van de druif helpt om de resulterende wijn een heerlijk diepe gouden kleur te geven. Dit moet je gewoon een keer geproefd hebben!
Fun fact
Ondanks de geweldige smaken die gewürztraminer kan produceren, kunnen de alcohol en zoetheid mensen afschrikken. Het is een beetje triest dat ‘s werelds meest expressieve druif niet altijd de kans krijgt om zich te uiten!
Welke regio’s zijn beroemd om de gewürztraminer wijnen?
De Alsace in Frankrijk is de thuisbasis voor deze druif waarvan het beste afkomstig is van de zeer gewaardeerde “Alsace Grand Cru“. De druif zien we ook terug in de nauw aangrenzende wijngaarden in Duitsland en op de hoger gelegen hellingen van Trentino-Alto Adige in Noord-Italië. Over de hele wereld zijn meer aanplant te vinden, vooral in regio’s met koelere klimaten zoals Washington en Oregon (VS), Nieuw-Zeeland en Canada. Canada is zelfs de thuisbasis van de grootste wijngaard van gewürztraminer! Een koeler klimaat zorgt voor meer zuurbehoud, waardoor de wijn nog enigszins frist blijft met al die weelderige, zoetere aroma’s. Niemand wil een platte, slappe wijn drinken natuurlijk.
- Frankrijk - Alsace
- Duitsland - Baden
- Italië - Alto Adige
- Canada - Okanagan Falls

Wat eet je bij gewürztraminer?

Foie gras

Munsterkaas

Spicy gerechten

Aziatische keuken
Een gewürztraminer vraagt om eten. Simpelweg omdat de smaken vaak te intens zijn om de wijn zo los te drinken. Heb je de wijn los geproefd en was je geen fan? Geef hem dan asjeblieft nog eens een tweede kans met een van deze gerechten. Klassiek combineert gewürztraminer bijzonder goed met de munsterkaas uit Alsace, maar ook met foie gras of rilette. Eet je een pittig gerecht? Dan zal gewürztraminer de spicy kruidigheid enorm ondersteunen dankzij de aanwezige aroma’s als gember en kaneel, maar de zoete toets zorgt dat je mond niet in de fik vliegt. Echt eens proberen dus met aziatische gerechten.

WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?