Grenache AKA Garnacha

INHOUD
Ontdek de grenache druif
Spreek je uit als: gruh-nasj (of gar-nah-tsjaa)
Hoewel deze druif afkomstig is uit Spanje, zijn het de Fransen die de druif bekend hebben gemaakt doordat hij een belangrijk onderdeel is in de blend van een aantal exclusieve wijnen, zoals de Châteauneuf-du-Pape. De Spanjaarden zijn er echter zelf ook nog altijd dol op, vooral omdat de druif zo goed tegen de hitte kan. Grenache kent vele gezichten. Zo kan de wijn enerzijds lijken op een pinot noir door haar elegantie. Anderzijds op de kruidigheid van een syrah. De beste versies hebben een combinatie van dat beide.
Grenache smaak & geuren

Rood fruit

Kaneel

Groene kruiden

Leer
Gemiddelde zuurgraad
Gemiddelde tannines
Met een fles grenache van goede kwaliteit ervaar je een heerlijk smaakprofiel van sappig rood fruit, ondersteund door kruidige tonen van kaneel en witte peper. Als je kunt spetteren op een fles van Châteauneuf-du-Pape, ervaar je deze smaken in hun puurste vorm. Bij het ouder worden komen hartige tonen van leer naar voren, met subtiele hints van kruiden, vooral in de wijnen uit klassiek Frankrijk en Spanje. Het is ook de moeite waard om eens een rosé van grenache te proberen. Daar vind je heerlijke tonen van lichte frambozen en aardbeien perfect voor een zomerse borrel.
Grenache is overal een beetje medium, maar vaak we met een wat hoger alcoholgehalte dat kan oplopen tot wel 15 a 16%. De kleur is daarom vaak bedrieglijk, want die is licht en doet je denken aan een zachte wijn. Zoals met alle druiven die over de hele wereld worden aangeplant, kunnen de stijlen enorm variëren. Over het algemeen is nieuwe wereld grenache fruitiger en nog rijker aan alcohol dan de versies uit Frankrijk en Spanje. Syrah wordt vaak toegevoegd in de blend om de intense smaken glad te strijken en tannine toe te voegen.
Grenache is overal een beetje medium, maar vaak we met een wat hoger alcoholgehalte dat kan oplopen tot wel 15 a 16%. De kleur is daarom vaak bedrieglijk, want die is licht en doet je denken aan een zachte wijn. Zoals met alle druiven die over de hele wereld worden aangeplant, kunnen de stijlen enorm variëren. Over het algemeen is nieuwe wereld grenache fruitiger en nog rijker aan alcohol dan de versies uit Frankrijk en Spanje. Syrah wordt vaak toegevoegd in de blend om de intense smaken glad te strijken en tannine toe te voegen.
Fun fact
Naast grenache en garnacha heeft deze druif nog een naam: cannonau. Dit is hoe het druivenras genoemd wordt op het Italiaanse eiland Sardinië. Hoewel de wijn daar en in Spanje veel als 100% monocepage voorkomt, vinden de Fransen het fijn de wijn te blenden tot GSM: een blend van grenache – syrah – mourvèdre (GSM). Deze blend zien we veel terug in het zuiden van de Rhône en de Languedoc Roussilon.
Welke regio’s zijn beroemd om de grenache wijnen?
Grenache staat wereldwijd overal aangeplant, maar door haar oorsprong in Spanje zien we hem daar nog veel terug. Zo is garnacha een van de belangrijkste druiven in het DOQa Priorat wijngebied. In het zuiden van de Rhône vallei is de druif een belangrijke sterspeler voor de GSM blends. Die worden onder andere gemaakt in Châteauneuf-du-Pape, maar ook in de Côtes-du-Rhône (villages) wijnen zit veel grenache. In de Languedoc regio wordt ook in bijv de AOC Corbières veel met grenache gewerkt. In de nieuwe wereld vinden we de druif terug, o.a. in Barossa Valley (Australië) en Californië (USA).
- Frankrijk - Zuid Rhône
- Spanje - Priorat
- Italië - Sardinië
- Australië - Barossa Valley

Wat eet je bij grenache?

Lekker veel kruiden

Milde curry's

Lamsvlees

Gegrilde groenten
Grenache is gek op kruidigheid dus daar kun je lekker los mee gaan: rozemarijn, peper tot oosterse gerechten met bijvoorbeeld kaneel. Denk eens aan een milde curry of geroosterd lamsvlees. Een stoofschotel zal het ook goed doen. Als je de wijn licht koelt kan hij ook goed bij pittig eten, de wijn haalt dan namelijk net de scherpe randjes van het gerecht. Vegetarische gerechten kunnen dus ook prima, mits er maar lekker veel kruiden in zitten. Gegrilde aubergine met harissa bijvoorbeeld. Een rosé gemaakt van grenache vraagt natuurlijk om een andere stijl, omdat het smaaktype veel lichter wordt. Denk dan aan een salade met gegrilde tonijn of gewoon zo puur bij de borrel.

WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?