Pinot Grigio AKA Pinot Gris

1

INHOUD

Ontdek de pinot grigio druif

Spreek je uit als: pie-no-griedjio of pie-no-grie

Een van Emma’s favoriete witte wijnen en momenteel zeer populair: de pinot gris/grigio/grauburgunder! Een perfect verkoeling in deze warme dagen, wie zoekt dat nou niet? De pinot gris of pinot grigio drink je koud en kan op een warme dag een perfect afkoeling bieden. Laten we eerst eens antwoord geven op de vraag: is de pinot gris hetzelfde als pinot grigio en ook als de grauburgunder? Een pinot gris komt uit Frankrijk, een pinot grigio komt uit Italië en de grauburgunder komt uit Duitsland. Voor de rest hebben wij het dan gewoon over dezelfde druivenras.

Pinot grigio smaak & geuren

limoen

Limoen

2

Nectarine

Groene appel

Groene appel

Amandelen

Amandelen

Gemiddelde zuurgraad

Pinot grigio / pinot gris

Pinot grigio is feitelijk dus gewoon de pinot grigio, het gaat hier het dezelfde druivenras, waarbij de kenmerkende aroma’s vooral te danken zijn aan de herkomst. Pinot grigio (o.a. Italië) staat bekend als een wijn met fruitige aroma’s met uiteenlopende aroma’s. In een koeler klimaat komen de aroma’s van limoen, groene appel en peer naar voren. Uit warmere gebieden ontwikkelt de druif aroma’s van nectarine. De pinot grigio heeft vaak ook aroma’s van kruiden en amandelen. Het zijn vaak erg makkelijke wijnen met een niet al te hoge zuurgraad. Perfect voor de borrel. De pinot gris komt vooral uit de Alsace in Frankrijk en heeft vaak wat rijpere aroma’s en is iets voller en zoeter van smaak. Soms ontwikkelt de pinot gris ook rokerige tonen van rauwe ham(!). 

Grauburgunder

Grauburgunder is dus de Duitse benaming van pinot gris / pinot grigio en heeft vaak een net wat ander karakter dan de Italiaanse of Franse variant. De wijnen worden zowel op RVS als op grote houten vaten opgevoed. Soms vindt er een malolactische gisting plaats waarbij het appelzuur wordt omgezet in melkzuur. Door het koelere klimaat heeft de grauburgunder variant vaak hogere zuren en is daarom vaak wat frisser.

Fun fact

De naam van dit druivenras lijkt een simpele vertaling van ‘gris’ (grijs), echter de druif heeft juist een lichtroze, soms bijna koperachtige kleur. Deze kleur zie je normaliter overigens niet meer terug in de wijn: in het glas loopt de kleur uiteen van transparant tot goudgeel. Maar er wordt (zeker in Italië) dus ook een rosé van gemaakt! Door de schilletjes kort mee te weken creëren ze zo een ‘ramoro rosato”.

Welke regio’s zijn beroemd om de pinot grigio wijnen?

Zoals al is beschreven zijn pinot grigio, pinot gris én grauburgunder dezelfde druif. De herkomst waar de druiven worden verbouwd, bepaalt het verschil tussen de benamingen. De meer uitgesproken smaken en aroma’s van de pinot gris druif worden veroorzaakt door de bodem en het klimaat. De traditionele pinot gris wordt voornamelijk in de Franse regio’s Alsace en Bourgogne verbouwd. Pinot grigio heeft haar naam te danken aan het Italiaanse grondgebied en wordt vooral verbouwd in de regio’s Friuli, Veneto, Trentino en Alto Adige. Het lichtere en frisse karakter van pinot grigio druif wordt gecreëerd door de ondergrond en het klimaat in Noord-Italië. De Duitse grauburgunder is vooral in Baden geliefd. Hij beslaat daar ruim 10% van de aanplant, te weten zo’n 1650 hectare. De Pfalz en Rheinhessen komen elk op 1000 hectare, de Nahe op 200. In 9 van de 13 Duitse anbaugebieten hoort de grauburgunder tot de “Classic” druiven.
pinot grigio

Wat eet je bij pinot grigio aka pinot gris?

Aziatische keuken

Aziatische keuken

peper

Spicy & kruidig

Sushi

Sushi

Bruschetta

Antipasti

Of je nu voor pinot grigio gaat of voor pinot gris of zelfs de grauburgunder, er zijn genoeg lekkere gerechten om je avond nog leuker (en lekkerder) te maken. Pinot gris past goed bij de Chinese en Indiase keuken. Pittige, pikante en zoetzure gerechten passen goed bij een pinot gris wijn. Het lichte zoetje in deze wijn is een mooie tegenhanger van de exotische aroma’s en pittige pepers. Ingrediënten, zoals gember en kokos, kunnen goed aansluiten bij deze wijn. En dit is vrij uniek, want een lekker combinatie maken met smaken als gember en kokos is vaak lastig.

Maar er zijn wel verschillen!

Het lieftallige zusje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruchette met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje Parmezaanse kaas. Pinot grigio is ook geschikt voor de lichtere en minder pittige gerechten uit de Japanse en Thaise keuken. Dit is vrij logisch te verklaren, want pinot grigio wijnen zijn zelf relatief licht van smaak, tenminste lichter van smaak dan pinot gris wijnen uit de Alsace. Mede dankzij dat lichtere karakter van pinot grigio sluiten de wijnen goed aan bij de beschreven gerechten. Grauburgunder is goed te combineren met onder andere gerechten, zoals: rundercarpaccio, kalfspastei, gebakken of gegrilde vis, kip piri of milde roodschimmelkazen.
Mockup

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?

Foto van Emma de Goede

Emma de Goede

Emma is gastschrijver op Hart voor Wijn.

"Hi, ik ben Emma de Goede en ik ben 21 jaar. Ik ben jong, ondernemend en gek op het gesprek aangaan over wijn en alles wat daarbij komt kijken. Er zit naar mijn mening zoveel meer achter wijn dan de smaken: wit, rood en rosé en weten of je de wijn lekker vindt of niet. De kennis over wijn en het vertellen hierover moet, naar mijn mening, toegankelijker en laagdrempeliger worden gemaakt, zodat iedereen in staat is om heerlijke wijn spijs combinatie op tafel te zetten. Om deze reden deel ik mijn reis tot vinoloog en mijn journey tot het opzetten van mijn eigen merk: Le bon vino. Je kunt mij hiervoor (en meer over mijn leven) vinden op Instagram en op Spotify: The Good Grape Podcast. Spreek ik je daar? "