Riesling

1

INHOUD

Ontdek de riesling druif

Spreek je uit als: ries-ling

Riesling is een wit aromatisch druivenras en komt in steeds meer wijngebieden voor. Dit komt onder andere omdat riesling zo goed in staat is het lokale terroir te tonen in de wijn. Het is een beroemde druif afkomstig uit Duitsland, waar het de onbetwiste koninging van de wijngaarden is. Het imago van de zoete wijnen plakt nog aan de druif, maar tegenwoordig worden er juist ook indrukwekkende frisse wijnen van gemaakt.

Riesling is laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober, waardoor voorjaarsvorst geen probleem is. De druif wordt veel geteeld in koelere klimaten en dankzij de strakke trossen kunnen ze de vaak barre omstandigheden goed weerstaan. De betere kwaliteitswijnen van riesling worden, net als veel andere druivenrassen, vaak op een steile helling aangeplant om van zoveel mogelijk zonlicht te kunnen genieten.

Riesling smaak & geuren

rozen

Bloemen

petroleum

Petroleum

Citroen

Citroen

honing

Honing

Gemiddeld hoge zuurgraad
Riesling is een aromatisch ras met een grote diversiteit aan wijnen. De druif heeft van zichzelf een zeer hoge zuurgraad. De zuren van een riesling wijn dansen letterlijk overal op je tong! Over het algemeen kan de druif wijnen opleveren van groen fruit, als groene appel, en bloemige tonen. Als de warmte toeneemt, zijn tonen van steenvrucht en steenfruit te herkennen zoals abrikoos.

Riesling kan prima jong worden gedronken voor de frisse strakke stijl, maar door die hogere zuurgraad is riesling ook bijzonder goed instaat om zich te ontwikkelen op de fles. Na een flink aantal jaren op de fles (soms wel 20 of 30 jaar) kunnen er nog bijzondere tertiaire aroma’s bijkomen zoals petroleum en honing.

Fun fact

Van riesling druiven kan ook ijswijn gemaakt worden. Een ijswijn wordt gemaakt van bevroren druiven, en komt natuurlijk ook in Duitsland voor, maar ook in Canada wordt goede ijswijn gemaakt. In Ontario vriest het regelmatig voor langere periode achter elkaar. Ijswijn mag past gemaakt worden als de gemiddelde temperatuur enkele dagen onder de 8 graden celsius duikt. Bijzonder bij dit soort dessertwijnen is dat de zoetheid mooi wordt aangevuld door de frisse zuren van de riesling. Zoet zuur dus!

Welke regio’s zijn beroemd om de riesling wijnen?

Riesling is groot geworden in Duitsland, waar de zoetheid kan variëren per wijn. In alle Duitse wijn regio’s wordt riesling verbouwd, maar de op het zuiden gerichte leisteen hellingen langs de Rijn en de Moezel geven een perfecte combinatie voor een echte terroir riesling waar je de mineraliteit in kunt terug proven. Er zijn ook edelzoete wijnen uit Duitsland, gemaakt van druiven die zijn aangetast met de botrytis cinerrea schimmel.

In de Franse Alsace is de riesling ok erg populair en zeker van de Grand Cru wijngaarden komen hier bijzondere rieslings die jaren kunnen rijpen. Ook hier worden (edel)zoete varianten gemaakt, mits de omstandigehden het toelaten. De zoetheid van een Riesling uit Oostenrijk kan variëren over het hele spectrum van zoet tot droog, maar het overgrote deel van de productie zal ofwel zoet ofwel droog zijn. In de nieuwe wereld is riesling ook veel terug te vinden. Onder andre in Clare Valley (Australië), Tasmanië en zelfs in Marlborough staat eeen flinke hoeveelheid riesling aangeplant. Vaak zijn dit allemaal droge variaties met veel frisse aroma’s zoals limoen.
riesling

Wat eet je bij riesling?

Springrolls

Springrolls

Buikspek

Buikspek

Zuurkool

Zuurkool

Tarte tartin

Tarte tartin

Om bij riesling een bijpassend gerecht uit te zoeken is vooral de zoetheid in de wijn van belang om rekening mee te houden. Hoe zoeter de riesling is, hoe meer pittigheid de wijn aan kan. Pittige gerechten zorgen er namelijk voor dat wijn minder zoet lijkt. Andersom helpt dat beetje zoet om de pittige randjes van een gerecht wat te verzachten. De aromatische riesling past goed bij Aziatische gerechten met zoetzure tonen, zoals verse springrolls met garnalen. Ook vleesgerechten o.b.v. varkensvlees of gevogelte kunnen een riesling handelen. De hoge zuren van de wijn worden zachter door het zout en/of vet uit deze gerechten.

Een droge riesling wordt in Alsace vaak gecombineerd met zuurkool of coq au vin. De zuren van de wijn kunnen de zuren in de zuurkool goed aan, zonder dat een van de twee zijn smaak verliest. Natuurlijk past ook een klassieke witvis met kruiden bij riesling. Voor de dessert liefhebbers kan een (edel)zoete riesling ook zeker als dessertwijn gedronken bij een zoet gerecht als bijvoorbeeld tarte tartin.
Mockup

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?

Foto van Marlon Rouw

Marlon Rouw

Marlon is gastschrijver op Hart voor Wijn.

"Mijn hart is sneller gaan kloppen voor wijn toen ik tijdens mijn studententijd een vak over wijn mocht volgen in Strasbourg, Alsace. Sinds die tijd ben ik enthousiast wijnliefhebber en ben ik zo snel mogelijk de WSET cursussen aan het doorlopen om zo nog meer over mijn favoriete drankje te leren. Het fascineert mij wat de omgevingsfactoren met een wijn kunnen doen en hoe elke wijn uniek is. Van mooie wijnen en uitgebreid eten word ik erg blij en dit deel ik dan ook het liefst met de mensen om mij heen."