Sangiovese

Blauwe druif 1

INHOUD

Ontdek de sangiovese druif

Spreek je uit als: san-gjio-veejze

Sangiovese is een donkere druivensoort die bekend staat om zijn hoge opbrengsten en langzame rijping. Het is een bijzonder moeilijke druif voor wijnboeren om mee te werken. Het is dé Italiaanse trots, en komt vooral voor in Midden-Italië waarbij Toscane met stipt op 1 staat. Sangiovese wordt gebruikt voor wereld beroemde wijnen. Zo is het de ruggengraat van een Chianti Classico blend, maar is hij ook de krachtpatser in bijvoorbeeld de beroemde Brunello di Montalcino DOCG.

Sangiovese smaak & geuren

Kers

Kersen

Vijgen

Vijgen

Leer

Leer

Oregano

Oregano

Gemiddelde hoge zuurgraad
Gemiddelde forse tannines
Sangiovese wijnen passen zich erg aan in het klimaat, maar in iedere wijn zitten altijd een aantal herkenbare kenmerken. Sangiovese heeft namelijk altijd een levendige zuurgraad, een enorm volle smaak van zure kersen en vaak wat mediterrane kruiden van oregano, tijm, maar soms ook eucalyptus. Naast de zuren zitten er ook behoorlijk wat tannines in sangiovese, waardoor je er goed bij kunt eten en de wijn ook goed kan ouderen. Zowel de zuren als de tannines zijn namelijk goede conserveer stofjes in de wijn. Sangiovese schreeuwt een en al Italië: je ruikt herkenbare aroma’s van kersen, vijgen en cranberry’s maar soms zelfs tomaat, aardse tonen en bij houtrijping dus ook hints van koffie, leer en kruiden.

Fun fact

Sangiovese is niet altijd dé trots van Toscane geweest. Tijdens de 20e eeuw was er super veel overproductie waardoor sangiovese enorm slechte kwaliteit leverde (denk maar even terug aan de rieten mandjes). Pas in de jaren 80 slaagde de Italiaanse wijnboeren er in om dit imago van zich af te schudden, door een verbetering van vinificatie én het focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Welke regio’s zijn beroemd om de sangiovese wijnen?

Sangiovese schreeuwt Italië en staat eigenlijk ook overal in Italië en staat op #1 qua aanplant. Het focust zich vanwege het mooie klimaat wel in Midden-Italië, waar hij vooral floreert op de zonnige heuvels van Chianti, maar ook in Umbrië tot Puglia is druif in grote hoeveelheid terug te vinden.

Sangiovese staat ook wel buiten Italië aangeplant, maar dan vooral in nieuwe wereld landen als Australië en de VS, in gebieden waar het erg warm en zonnig is.
Sangiovese

Wat eet je bij sangiovese?

Pasta

Pasta

vlees

Steak Fiorentina

Tomaten

Tomaten

Pizza

Pizza

Italiaans natuurlijk. Door de hoge zuurgraad én vaak stevig aanwezige tannines heeft de sangiovese genoeg ruggengraat om te combineren bij verschillende gerechten. Een ‘simpele’ Chianti is prima bij de pasta of pizza avond, maar wordt het wat ingewikkelder met een wat oudere wijn dan kies je liever ook voor wat rijkere gerechten. Denk aan een klassieke steak fiorentina of een beef tagliata. Allerlei gerechten op basis van tomaten werken dankzij die hoge zuurgraad ook erg goed, want tomaten hebben van zichzelf ook een hoge zuurgraad.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?