Sauvignon blanc
INHOUD
Ontdek de sauvignon blanc druif
Spreek je uit als: szou-vie-jon-blan
Hoewel sauvignon blanc tegenwoordig bijna een synoniem is voor Marlborough, vindt ook deze klassieke druif zijn thuisbasis in Frankrijk. In de Loire vallei om precies te zijn, waar het goed gaat in het koelere klimaat en zijn mooie frisse zuren behoudt. Sauvignon blanc is daar dé druif van een aantal wereldberoemde wijnen, zoals de Sancerre en Pouilly Fumé. Ongeacht waar de wijn vandaan komt, het is en blijft een van de meest onderscheidende witte druiven die er bestaat. Hij is vaak makkelijk herkenbaar in een blinde proeverij, omdat hij een aantal hele kenmerkende eigenschappen bevat.
Sauvignon blanc smaak & geuren

Limoen

Groene appel

Passievrucht

Gras
Gemiddeld hoge zuurgraad
Sauvignon blanc stuift altijd je glas uit. Dat betekent dat er heel veel geur aan zit en zelfs een scherpe prikkel kunt ervaren als je aan de wijn ruikt. De wijn zit barstensvol met primaire fruitaroma’s wit fruit: citrus, limoenschil, grapefruit, maar ook wat rijpere aroma’s zoals passievrucht en soms kiwi. Daarnaast heeft sauvignon blanc in heel veel gevallen een ‘groen randje’. Denk aan aroma’s zoals gras, asperges of groene paprika. Een bekend fenomeen is ook de geur van kattenpis of zelfs zweetlucht.
Een ander belangrijk kenmerk van sauvignon blanc is de vaak (extreem) hoge zuurgraad. Sauvignon blanc is een echte oprfrisser en zet alle smaakpupillen in je mond letterlijk even op strak. Dat kun je merken bij je kaken, maar ook aan het water (speeksel) dat letterlijk in je mond loopt na een slok. Denk maar aan dat gevoel dat je krijgt na een hap van een groene granny smith appel of een citroenpartje. In klassieke gebieden zoals Sancerre of Pouilly-Fumé kun je soms een rokerige, mineralige toets terugvinden van de silex bodems.
Een ander belangrijk kenmerk van sauvignon blanc is de vaak (extreem) hoge zuurgraad. Sauvignon blanc is een echte oprfrisser en zet alle smaakpupillen in je mond letterlijk even op strak. Dat kun je merken bij je kaken, maar ook aan het water (speeksel) dat letterlijk in je mond loopt na een slok. Denk maar aan dat gevoel dat je krijgt na een hap van een groene granny smith appel of een citroenpartje. In klassieke gebieden zoals Sancerre of Pouilly-Fumé kun je soms een rokerige, mineralige toets terugvinden van de silex bodems.
Fun fact
Eeuwen geleden was het liefde op het eerste gezicht tussen sauvignon blanc en cabernet franc. De twee zijn gekruist met elkaar en hebben de beroemde druif cabernet sauvignon op de wereld gezet.
Welke regio’s zijn beroemd om de sauvignon blanc wijnen?
In Nieuw-Zeeland kun je niet meer om sauvignon blanc heen. In Marlborough is het inmiddels dé druif waar alles om draait en levert het behoorlijk stuivende wijnen op. Frankrijk is echter veel eerder begonnen, en is wereldberoemd met de wijnen uit de Loire en Bordeaux. In de Bordeaux wordt de wijn vaak geblend met sémillon. Sauvignon blanc staat echter in veel meer wijngebieden aangeplant. Ook in de Spaanse Rueda vinden we hem terug waar hij soms wordt toegevoegd bij verdejo, of in de koelere gebieden van Zuid-Afrika en Chili. In Noord-Italië (Friuli) en het Oostenrijkse Steiermark maken ze ook prachtige exemplaren.
- Frankrijk - Loire & Bordeaux
- Nieuw Zeeland - Marlborough
- Chili - Leyda Valley
- Oostenrijk - Steiermark
Wat eet je bij sauvignon blanc?

Geitenkaas

Salade

Groene groentes

Zeevruchten
Sauvignon blanc schreeuwt een en al frisheid en heeft die zeer hoge zuurgraad. Dat is dus iets waar we rekening mee moeten houden. De wijn moet altijd zuurder zijn dan het gerecht, maar het betekent wel dat het smaaktype echt in balans moet zijn. Zoek het dus in lichtere frisse gerechten. Sauvignon blanc en geitenkaas zijn een klassieke combinatie, maar je kunt ook goed gaan experimenteren met zeevruchten of geurige kruidengerechten zoals asperges. Sowieso heel goed inzetbaar bij (koude) groente en salades.
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?