Sémillon

INHOUD
Ontdek de sémillon druif
Spreek je uit als: suh-miel-jon
Sémillon: wie kent hem niet? Nou, een hele boel mensen helaas. Het is een onbekende druif die nogal bescheiden is en vaak op de achtergrond zit in blends. Toch is het een hele bijzondere druif die vaak een belangrijke rol speelt in bijzondere zoete (dessert) wijnen. Bordeaux en dan Sauternes en Cérons in het bijzonder produceren misschien wel de mooiste edelzoete wijnen (in ieder geval de duurste), en daar zit een behoorlijke dosis sémillon in verborgen. Overigens wordt er in de Bordeaux ook een prachtige droge witte wijn van gemaakt. Sémillon is in opkomst, ook buiten Frankrijk. Tijd om deze druif eens te ontdekken dus.
Sémillon smaak & geuren

Groene appel

Honing

Citroen

Toast
Gemiddelde zuurgraad
Een jonge, frisse stijl sémillon is hoog in zijn zuren en medium in alcohol. Het kan een wijn opleveren met knisperende zuren en aroma’s van veel groene appel en citrus. Naarmate de wijn ouder wordt op de fles, ontwikkelen er tertiaire aroma’s zoals honing, samen met toast of biscuitachtige aroma’s. In de zoetere variaties komen weelderige aroma’s voorbij zoals ook steenfruit (meestal abrikoos), ananas en soms zelfs roggebrood(!). De druif heeft een geweldig verouderingspotentieel voor zowel droge als zoete wijnen. Veel wijnmakers kiezen er daarom voor om de wijn te laten rijpen op nieuw eikenhout, wat extra aroma’s geeft zoals toast, koffie en vanille.
Sémillon heeft weelderige smaken met een hoge smaakintensiteit. Als de wijn gemengd wordt met sauvignon blanc wordt dat nog eens verder aangewakkerd waardoor ook de zuren flink aanwezig zullen zijn.
Sémillon heeft weelderige smaken met een hoge smaakintensiteit. Als de wijn gemengd wordt met sauvignon blanc wordt dat nog eens verder aangewakkerd waardoor ook de zuren flink aanwezig zullen zijn.
Fun fact
Sémillon heeft een relatief dunne schil waardoor hij extra snel vatbaar is voor edele rotting, ook wel botrytis cinerea of pourriture noble genoemd. Botrytis cinerea is een schimmel die gaatjes maakt in de schil en vervolgens binnenin rot veroorzaakt. De schil wordt zachter en breekbaarder en de druiven verliezen vocht. De zuren (vooral wijnsteenzuur) worden afgebroken én extra bijzonder: er wordt glycerol gevormd wat een fluweelzacht mondgevoel geeft.
Welke regio’s zijn beroemd om de sémillon wijnen?
Hoewel deze druif met de gouden schil synoniem is geworden met Bordeaux, is Australië de opkomende koploper voor de fantastische sémillon in de afgelopen jaren. Producenten in de Hunter Valley in de regio New South Wales, maken een aantal fantastische voorbeelden van sémillon die fris en schoon van stijl zijn, vergelijkbaar met sauvignon blanc. Zuid-Afrika is ook een land om naar uit te kijken voor deze druif op het gebied van droge wijnen, die heerlijke volle en kruidige sémillon produceert die heel goed kan rijpen. De klassieke sémillon wijn vinden we in Frankrijk in de Bordeaux. In AOC Sauternes wordt de botrytis schimmel vaak aangetroffen en worden er zoete varianten gemaakt, terwijl de AOC Graves juist prachtige droge varianten maakt.
- Frankrijk – Bordeaux Sauternes (zoet) / Graves (droog)
- Australië - Hunter Valley
- Zuid- Afrika

Wat eet je bij sémillon?

Blauwe kaas

Foie gras

Zalm

Salade
Belangrijk uitgangspunt hier is natuurlijk of je een zoete of een droge versie gaat drinken. De droge varianten gaan bijzonder goed bij vettere gerechten zoals varkensvlees, maar ook bij vette vis als makreel of zalm. Zeker de oudere wijnen gaan goed bij die rijke gerechten. De frissere versie skunnen ook prima bij lichtere gerechten zoals sushi of verse groentes en salades. De zoetere wijnen uit Sauternes gaan subliem samen met blauwschimmelkazen als Roquefort of Stilton, maar ook bij foie gras. Liever een zoet dessert? Kies dan voor crêpes suzette met fruit.

WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?