Tempranillo
INHOUD
Ontdek de tempranillo druif
Spreek je uit als: tem-prah-nieh-joo
Zeg je tempranillo, dan zeg je Spanje. Tempranillo staat zo’n beetje op de 4e plek van de meest aangeplante druiven ter wereld, en dat heeft alles met Spanje te maken. Maar wist je ook dat tempranillo ook in Portugal erg belangrijk is? De druif heeft tientallen synoniemen, doen ze om het makkelijk te houden. Oorspronkelijk komt de benaming van het woord temprano dat ‘vroeg’ betekent, verwijzend naar de vroege rijping van de druif in vergelijking tot andere druiven zoals garnacha.
Tempranillo smaak & geuren

Kersen

Aardbeien

Cederhout

Tabak
Gemiddeld hoge zuurgraad
Gemiddelde hoge tannines
Wijnen van tempranillo kunnen behoorlijk complex zijn door de ontwikkeling van verschillende lagen. Zeker als de wijn forse houtrijping heeft gehad zitten er zowel primaire, secundaire als tertiaire aroma’s in verstopt. De basis van tempranillo is een goede hoeveelheid rood fruit: kersen, aardbeien en frambozen. In de rijpere jaren soms een beetje vijgen. De houtrijping geeft aroma’s van tabak, leer, cederhout en kruiden. Zeker als de wijn daarna ook nog wat jaartjes flesrijping krijgt, zoals bij (gran) reserva’s. Amerikaans eikenhout dat nog wel eens voorkomt in de Rioja, geeft ook aroma’s als kokos en dille.
Tempranillo is een redelijk volle wijn die goed drogend kan overkomen. De tannines zijn relatief hoog, aangevuld met een goede zuurgraad. Het alcoholgehalte is vaak ook stevig. Dat maakt de wijn echt een eetwijn, maar daarover later meer. De stijl zal nogal verschillen op basis van die opvoeding. De jonge, niet houtgerijpte wijnen worden Joven genoemd en zijn vooral fruitig. Crianza rijpen minimaal een jaar, maar Reserva en Gran Reserva gaan daar nog eens dik overheen. Hoe meer tijd in eiken, hoe zwaarder en krachtiger de wijn.
Tempranillo is een redelijk volle wijn die goed drogend kan overkomen. De tannines zijn relatief hoog, aangevuld met een goede zuurgraad. Het alcoholgehalte is vaak ook stevig. Dat maakt de wijn echt een eetwijn, maar daarover later meer. De stijl zal nogal verschillen op basis van die opvoeding. De jonge, niet houtgerijpte wijnen worden Joven genoemd en zijn vooral fruitig. Crianza rijpen minimaal een jaar, maar Reserva en Gran Reserva gaan daar nog eens dik overheen. Hoe meer tijd in eiken, hoe zwaarder en krachtiger de wijn.
Fun fact
Tempranillo heeft zijn naam te danken aan het Spaanse woord temprano, wat letterlijk vroeg betekent. Dat is een verwijzing naar de vroege rijping van de druif. Het was fijn geweest als we het bij die naam hadden gehouden, want inmiddels zijn er véél meer synoniemen. Iedere regio heeft zo zijn eigen benaming. Van ull de lebre tot tinto fino, cencibel en tinta roriz (Portugal).
Welke regio’s zijn beroemd om de tempranillo wijnen?
Zo’n beetje overal in Spanje komt wel tempranillo voor, maar er zijn 2 regio’s die er wel echt bovenuit springen. Rioja is groot geworden dankzij de tempranillo druif, waar overigens soms ook een beetje garnacha wordt toegevoegd in de wijn. Daarnaast is ook de Ribera del Duero een prachtige wijnstreek in noord Spanje die dan soms weer mengen met een beetje cabernet sauvignon. In buurland Portugal staat de druif ook in meerdere regio’s aangeplant, maar de Douro vallei is toch wel de belangrijkste. Niet alleen droge wijnen worden daar gemaakt van tempranillo, ook in port zit vaak deze druif.
- Spanje - Rioja
- Spanje - Ribera del Duero
- Portugal - Douro vallei
Wat eet je bij tempranillo?

Paella

Gegrilde rib-eye

Gerechten met tomaat

Lamsvlees
Doordat deze druif veel tannines heeft is hij uitermate geschikt voor heel veel verschillende vleesgerechten, het liefst wel gegrild of gebakken. Denk aan een rib-eye steak of een gegrilde lamsrack. Kies dan wel een variant met wat houtrijping, liefst een crianza of reserva. De meer fruitige versies van tempranillo (joven) passen beter bij gerechten met een lichtere smaakintensiteit. Denk aan gerechten bij paddenstoelen of gerechten op basis van tomaten. Ook een klassieke paella is natuurlijk een top combinatie, maar ook dan weer: niet te veel houtrijping in dit geval en het liefst wel wat hartige smaken in de paella zoals chorizo en gegrilde paprika’s.
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?