Pinot noir
INHOUD
Ontdek de pinot noir druif
Spreek je uit als: pie-noo-noar
Pinot noir staat bekend als zeer moeilijk te kweken druif maar is het risico voor veel wijnmakers absoluut de moeite waard. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar enkele van de beste wijnen van de wereld als Bourgogne en Champagne. De Pinot noir is de meest populaire druif als het aankomt op lichte wijnen en wordt geliefd om de elegante aroma’s. Het zijn wijnen die vaak bijna silky achtig aanvoelen en heel gemakkelijk te drinken zijn door deze fijne structuur.
Pinot noir smaak & druiven

Kersen

Frambozen

Paddenstoelen

Natte bladeren en bosgrond
Gemiddelde hoge zuurgraad
Gemiddelde lage tannines
De elegantie van een goede pinot noir spat vaak je glas uit. Er zitten veel zachte aroma’s in verscholen van rood fruit als aardbei, frambozen en kersen. De betere varianten hebben ook vaak een aards, rokerig randje met bijvoorbeeld aroma’s als paddenstoelen en herfstbladeren of bosgrond. Dit zijn typische tertiaire aroma’s die zich met de jaren ontwikkelen. Pinot noir uit warmere klimaten hebben de neiging om snel wat jamachtige fruitsmaken te hebben en verliezen dan de vaak meer subtiele aardse smaken. In de meer houtgerijpte versies vindt je ook aroma’s van toast en vanille terug.
Pinot noir heeft van zichzelf niet erg veel kleur omdat de druif een dunne schil heeft. Daarom zijn ook de tannines vrij laag in vergelijking met andere blauwe druiven. Het mondgevoel van een pinot noir wijn is subliem: zeer fijne tannines en een levendige zuurgraad. De pinot noir is daarom ook goed geschikt om wat gekoelder te drinken, op zo’n 12-15 °C.
Pinot noir heeft van zichzelf niet erg veel kleur omdat de druif een dunne schil heeft. Daarom zijn ook de tannines vrij laag in vergelijking met andere blauwe druiven. Het mondgevoel van een pinot noir wijn is subliem: zeer fijne tannines en een levendige zuurgraad. De pinot noir is daarom ook goed geschikt om wat gekoelder te drinken, op zo’n 12-15 °C.
Fun fact
Pinot noir is de voorouder van andere bekende druiven als pinot gris en pinot blanc. Het zijn allemaal klonen van de pinot noir. Waar de meeste blauwe druiven bekend staan om rode wijnen, wordt pinot noir ook veel gebruikt voor rosé én mousserende wijnen. In champagne blends zit vaak een aanzienlijk aandeel pinot noir. Een Blanc de Noirs champagne is zelfs alleen maar gemaakt van pinot noir (en soms ook pinot meunier) druiven.
Welke regio’s zijn beroemd om de pinot noir wijnen?
Pinot noir vindt haar oorsprong in de Bourgogne, Frankrijk waar het de meest klassieke wijnen maakt. Vooral de Côte de Nuits, het noordelijkste deel van de Cote d’Or is wereldberoemd met gemeentes als Vosne-Romanée, Gevrey Chambertin en Chambolle-Musigny.
Persoonlijke favoriet zijn echter ook de Duitse varianten van pinot noir. De druif wordt op zijn Duits spätburgunder genoemd en is de sterspeler in de Ahr. De hemel-en-aarde vallei in Zuid-Afrika maakt ook prachtige pinot noirs, net als Central Otago in Nieuw Zeeland of Oregon in USA.
Persoonlijke favoriet zijn echter ook de Duitse varianten van pinot noir. De druif wordt op zijn Duits spätburgunder genoemd en is de sterspeler in de Ahr. De hemel-en-aarde vallei in Zuid-Afrika maakt ook prachtige pinot noirs, net als Central Otago in Nieuw Zeeland of Oregon in USA.
- Frankrijk - Bourgogne - Côte de Nuits
- Duitsland - Ahr & Baden
- USA - Oregon
- Nieuw Zeeland - Central Otago
Wat eet je bij pinot noir?

Steak tartaar

Truffel en paddenstoelen

Boeuf bourguignon

Pekingeend
Pinot noir is een lichtere wijnstijl en dat vraagt om verfijnde gerechten met een niet al te hoge smaakintensiteit. Vanwege de lagere tannines past pinot noir prachtig bij rauw vlees zoals een steak tartaar of zachtere gerechten. Klassieke combinatie is pinot noir ook bij gerechten met eend of natuurlijk de klassieke Boeuf bourguignon. Ik vind pinot noir zelf ook altijd erg lekker bij gerechten met paddenstoelen, dus een mooie risotto met cantharellen en truffel zal er heerlijk bij smaken.
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?