Malbec

Blauwe druif 1

INHOUD

Ontdek de malbec druif

Spreek je uit als: mal-bek

Hoewel je bij malbec waarschijnlijk vooral aan Argentinië moet denken, komt de malbec druif oorspronkelijk als, hoe kan het ook anders, Frankrijk. De Franse wijnmakers noemen de druif côt en hij komt daar vooral voor in de Bordeaux en Cahors. Malbec is tegenwoordig bijna een synoniem voor “Argentinië” waar hij bijzonder lekker gaat in het zonovergoten klimaat. Zo goed zelfs dat het nu dé trots is van het land. Malbec is een fruitbom, is complex en tegelijkertijd makkelijk te drinken. Waar sommige druiven wel behoefte hebben aan broertje in de blend, doet malbec het prima op zichzelf.

Malbec smaak & geuren

Bramen

Bramen

Pruimen

Pruimen

Chocolade

Chocolade

Tabak

Tabak

Gemiddelde lage zuurgraad
Gemiddelde tannines
Malbec staat bekend om de aroma’s van donker fruit en een bijzonder lange afdronk. Je kunt rekenen op een explosie aan bramen, pruimen en kersen. In de klassieke Franse versies zitten vaak ook wat aroma’s van zwarte peper en rokerige aroma’s als tabak verscholen. Dat is de reden dat de côt in Frankrijk vaak goed geblend wordt met Bordeaux druiven als merlot en cabernet sauvignon. In de Argentijnse versies is de wijn veel meer op z’n fruit gemaakt, zeker in de warmere gebieden waar het bijna naar jam kan gaan proeven. Subtiele tonen van vanille, chocolade en zoethout kun je ook zeker tegenkomen. De malbec geeft vaak een donkere, inkt paarse kleur aan de wijn. De malbec heeft best veel tannines en vaak ook een wat hoger alcoholgehalte.

Fun fact

Argentinië staat bekend als wijnland met de hoogst gelegen wijngaarden, soms tot wel 1.700 meter boven zeeniveau. Dit levert wijnen op met super veel frisheid én intense kleuren. De frisheid komt door de koeling die hogerop wordt gezocht en daardoor de mooie zuurgraad. De intens paarse kleur zou komen door de UV straling. Bij iedere 300 meter stijging neemt de UV-kracht met zo’n 10% toe. Hierdoor heeft de druif een dikkere schil ontwikkelt, wat zorgt voor meer pigment.

Welke regio’s zijn beroemd om de malbec wijnen?

Tegenwoordig is malbec dé druif van Argentinië. Zeker op de zandbodems in Mendoza levert het prachtige wijnen op. Dit komt door de hooggelegen wijngaarden die garant staan voor zonnige dagen en koele nachten, waardoor de druiven veel kleur én fruit ontwikkelen. Erg sappige wijnen dus met een fluwelen tannine structuur.

Traditioneel komt malbec echter uit Frankrijk en wordt daar lokaal côt genoemd. Zeker in de AOC Cahors is malbec belangrijk. De druif moet dan minimaal 70% in de blend zitten, aangevuld met merlot of tannat. Het zijn vaak stevige wijnen die je gerust een tijdje kunt wegleggen. Malbec staat daarnaast ook nog in Bordeaux aangeplant, waar het soms wordt toegevoegd aan andere blends.
malbec

Wat eet je bij malbec?

vlees

Vleesgerechten

empanadas

Empanadas

BBQ

BBQ en grill

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten

Of het nou komt omdat Argentinië bekend staat om vleesgerechten of omdat de tannines zo goed zijn: malbec is een echte vlees wijn. Of je nu kiest voor een gerecht van de BBQ of lekker spareribs uit de oven: de malbec kan er goed genoeg tegen opbotsen. Klassiek is het natuurlijk ook leuk om malbec te combineren met een Argentijnse avond, denk aan empanadas (eventueel vega!) en gegrilde groenten. Een zachtere malbec kan zelfs goed samen gaan met een tonijnsteak, mits de smaakintensiteit goed op niveau is door bijvoorbeeld een passende saus.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?