Grüner veltliner
INHOUD
Ontdek de grüner veltliner druif
Spreek je uit als: gruwner-veld-liener
Grüner Veltliner, ook wel groovy gruner genoemd, staat algemeen bekend als het witte vlaggenschip van Oostenrijk. Het is daar goed voor meer dan 30% van de wijnproductie van het hele land. Het druivenras is daarnaast ook erg populaire in andere Oost-Europese landen als Hongarije en Slowakije. De afgeloepn jaren is er echter ook een trend gaande in de nieuwe wijnwereld: zowel binnen de Verenigde Staten als in Nieuw-Zeeland komt de druif steeds meer voor. Het wordt vaak de sommeliersvriend genoemd doordat hij zo prachtig mee kan ‘dansen’ met kruiden en gerechten. Na het lezen van dit stuk (en het proeven natuurlijk) is het vast en zeker ook jouw vriend.
Grüner veltliner smaak & geuren

Limoen

Grapefruit

Witte peper

Citroen
Gemiddelde hoge zuurgraad
Grüner veltliner is een druif met een redelijk hoge zuurgraad en dominante aroma’s van citrus zoals citroenen, limoenen en grapefruit. Daarnaast komt er soms ook een bijzonder aroma om de hoek kijken: witte peper. Dit komt voort uit het vaak groene kruidachtige karakter. De grüner veltliners met die herkenbare peperaroma’s komen vooral uit Weinviertel. De wijn wordt zelden op hout opgevoed en ook de malolactische gisting wordt vaak achterwege gelaten. Dit om de frisheid en zuiverheid lekker strak te houden. Het is een druif die dan ook zijn ‘terroir’ zal laten proeven zoals de krachtigere varianten uit Wachau. Grüner veltliner is bijzonder goed geschikt om ouder te kunnen worden dankzij die levendige zuurgraad. Oudere wijnen ontwikkelen dan ook aroma’s als sinaasappel en nectarine.
Fun fact
Grüner veltliner heeft zijn naam te danken aan de “Groene wijn van Veltlin”. Dit was vroeger een gebied in de lagere Alpen, wat inmiddels deel uitmaakt van Italië. Omdat de Engelsen moeite hebben met het uitspreken van de naam, heeft hij daar de bijnaam Groovy Gruner.
Welke regio’s zijn beroemd om de grüner veltliner wijnen?
Het is dé trots van Oostenrijk, dus dit land staat met stipt op 1. Hij staat daar voor meer dan 1/3 van alle wijngaarden aangeplant. Vooral in Niederösterreich, het grote gebied ten noorden van de stad Wenen, is de druif populair. Naast Slowakije is de druif ook populair in Hongarije, vooral bij het balatonmeer. Daarnaast zien we de druif ook steeds meer terugkomen in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het wordt de druif van de toekomst genoemd.
- Oostenrijk - Niëderosterreich, Weinviertel & Wachau
- Hongarije - Balatonmeer
- Nieuw Zeeland - Marlborough
- Verenigde Staten - Oregon & Californië
Wat eet je bij grüner veltliner?

Thaise curry's

Groene groentes

Visgerechten

Gekruid & spicy
Grüner veltliner wordt vaak de sommeliersvriend genoemd, omdat hij ontzettend breed inzetbaar is. Enerzijds kan hij mooi bij lichte, frisse gerechten dankzij de citrusaroma ’s en de levendige zuurgraad. Anderzijds kan de wijn vaak ook perfect bij pittige gerechten uit de Aziatische of Thaise keuken zoals een groene curry. De groene aroma’s in de wijn gaan bijzonder goed samen met héél veel verschillende (groene) groentes: van asperges tot artisjokken. Alles wat maar een beetje lekker gekruid is zal er goed bij combineren, mits het smaaktype natuurlijk in balans blijft.
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?