Chenin Blanc

1

INHOUD

Ontdek de chenin blanc druif

Spreek je uit als: sje-nin-blank

Chenin blanc is een druif met vele gezichten, het is een van de meest veelzijdige druiven ter wereld. Of hij nu voorkomt in crispy frisse stijlen, houtgerijpte dikkere versies, zoete dessertwijnen of zelfs mousserende versies: het is een kameleon. De druif heeft een lange geschiedenis. Net al de meeste komt ook deze druif oorspronkelijk uit Frankrijk, de Loire om precies te zijn. Tegenwoordig is chenin blanc echter het paradepaartje van Zuid-Afrika, waar de druif lokaal steen wordt genoemd.

Chenin blanc smaak & geuren

gele appel

Gele appel

Peer

Peer

honing

Honing

natte steen

Natte steen

Gemiddelde hoge zuurgraad
Chenin blanc is een druif die van zichzelf makkelijk suikers kan ontwikkelen, zeker in een warmer klimaat. Daardoor kunnen er ook prachtige (edel)zoete wijnen van gemaakt worden, met natuurlijk ook daarbij passende aroma’s als honing en tropisch fruit zoals mango. De zuurgraad van chenin blanc is altijd hoog, wat zelfs de meest zoete versies wat frisheid geeft. De droge wijnen van chenin blanc zijn altijd wat mineralig en kunnen ruiken naar natte steen. Daarnaast zijn de bekende aroma’s als groene appel, peer en perzik vaak herkenbaar.

Door die hoge zuurgraad kunnen er dus makkelijk verschillende stijlen worden gemaakt. Afhankelijk van de herkomst, kan de kleur lichtgeel tot diepgoud zijn en variëren van beendroog tot mierzoet. In de klassieke Loire vallei zorgt het koele klimaat er voor dat de druiven niet altijd helemaal rijp worden. De oplossing voor die iets onrijpere druiven is gevonden in het maken mousserende wijn. De laatst geplukte druiven leveren juist de beroemde edele rotting aroma’s op van botrytis. De Zuid-Afrikaanse versies krijgen wat vaker houtrijping mee, waardoor je bijvoorbeeld vanille kunt ontdekken.

Fun fact

Er is een tijd geweest dat chenin blanc het meest aangeplante druivenras van Californië was. Ergens rond de jaren 1970 was dat. Inmiddels heeft chardonnay het daar volledig overgenomen.

Welke regio’s zijn beroemd om de chenin blanc wijnen?

De Loire vallei is de bakermat van de chenin blanc druif. Daar wordt de druif gemaakt voor diverse wijnstijlen: van edelzoet in Bonnezeaux tot de strak droge varianten uit Savenières. Er worden ook halfzoete versies gemaakt, onder andere in Anjou. Chenin blanc is ook een belangrijke druif voor Zuid-Afrika, zowel als monocépage als in blends. De druif wordt daar lokaal steen genoemd en komt zowel met als zonder houtrijping voor. Wederom die vele gezichten als een kameleon dus. In de nieuw wereld kun je chenin blanc soms terugvinden in de Mendoza (Argentinië), Californië (USA) en McLaren Vale (Australië).
chenin blanc

Wat eet je bij chenin banc?

Coquilles

Coquilles

Aziatisch

Aziatische keuken

Fruitdesserts

Fruitdesserts

Varkensvlees

Varkensvlees

Gezien de veelzijdigheid van de druif, kun je je vast voorstellen dat er niet zomaar een bepaald gerecht of ingrediënt past bij chenin blanc. Dat ligt dus geheel aan de wijnstijl: zoet, medium tot beendroog of zelfs mousserend. De droge frisse varianten, zijn een perfecte begeleider van schaal- en schelpdieren. Denk aan krab, sint-jakobsschelpen. De houtgerijpte versies zijn een mooie begeleider bij rijkere gerechten zoals varkensvlees of gevogelte met een romige witte saus. De (edel)zoete versies van chenin blanc zijn prachtig bij mooie desserts met fruit. Onthoud: de wijn moet altijd zoeter zijn dan het gerecht, dus met een edelzoete chenin blanc kom je een heel eind. Houd je van de Aziatische keuken? Dan kan een medium chenin blanc uit Vouvray (demi-sec) met een beetje restzoet net de scherpe randjes van het gerecht afhalen.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?