Riesling
INHOUD
Ontdek de riesling druif
Spreek je uit als: ries-ling
Riesling is laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober, waardoor voorjaarsvorst geen probleem is. De druif wordt veel geteeld in koelere klimaten en dankzij de strakke trossen kunnen ze de vaak barre omstandigheden goed weerstaan. De betere kwaliteitswijnen van riesling worden, net als veel andere druivenrassen, vaak op een steile helling aangeplant om van zoveel mogelijk zonlicht te kunnen genieten.
Riesling smaak & geuren

Bloemen

Petroleum

Citroen

Honing
Riesling kan prima jong worden gedronken voor de frisse strakke stijl, maar door die hogere zuurgraad is riesling ook bijzonder goed instaat om zich te ontwikkelen op de fles. Na een flink aantal jaren op de fles (soms wel 20 of 30 jaar) kunnen er nog bijzondere tertiaire aroma’s bijkomen zoals petroleum en honing.
Fun fact
Welke regio’s zijn beroemd om de riesling wijnen?
In de Franse Alsace is de riesling ok erg populair en zeker van de Grand Cru wijngaarden komen hier bijzondere rieslings die jaren kunnen rijpen. Ook hier worden (edel)zoete varianten gemaakt, mits de omstandigehden het toelaten. De zoetheid van een Riesling uit Oostenrijk kan variëren over het hele spectrum van zoet tot droog, maar het overgrote deel van de productie zal ofwel zoet ofwel droog zijn. In de nieuwe wereld is riesling ook veel terug te vinden. Onder andre in Clare Valley (Australië), Tasmanië en zelfs in Marlborough staat eeen flinke hoeveelheid riesling aangeplant. Vaak zijn dit allemaal droge variaties met veel frisse aroma’s zoals limoen.
- Duitsland - Overal
- Frankrijk - Alsace
- Australië - Clare Valley
Wat eet je bij riesling?

Springrolls

Buikspek

Zuurkool

Tarte tartin
Een droge riesling wordt in Alsace vaak gecombineerd met zuurkool of coq au vin. De zuren van de wijn kunnen de zuren in de zuurkool goed aan, zonder dat een van de twee zijn smaak verliest. Natuurlijk past ook een klassieke witvis met kruiden bij riesling. Voor de dessert liefhebbers kan een (edel)zoete riesling ook zeker als dessertwijn gedronken bij een zoet gerecht als bijvoorbeeld tarte tartin.
WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?
Marlon Rouw
Marlon is gastschrijver op Hart voor Wijn.
"Mijn hart is sneller gaan kloppen voor wijn toen ik tijdens mijn studententijd een vak over wijn mocht volgen in Strasbourg, Alsace. Sinds die tijd ben ik enthousiast wijnliefhebber en ben ik zo snel mogelijk de WSET cursussen aan het doorlopen om zo nog meer over mijn favoriete drankje te leren. Het fascineert mij wat de omgevingsfactoren met een wijn kunnen doen en hoe elke wijn uniek is. Van mooie wijnen en uitgebreid eten word ik erg blij en dit deel ik dan ook het liefst met de mensen om mij heen."