Merlot

Blauwe druif 1

INHOUD

Ontdek de merlot druif

Spreek je uit als: mer-low

Doe mij maar een ‘merlootje’, iets wat vele Nederlands jaren riepen. Merlot is een hele populaire druif en wordt veel in basis huiswijnen gebruikt. Toch is merlot veel meer dan dat. Merlot is een donkerblauwe, dunne druivensoort, afkomstig uit de rechteroever van de Bordeaux in Frankrijk. Daar is hij tot vandaag de dag nog steeds immens populair. Hoewel merlot het vlaggenschip van Bordeaux blijft, staat de druif nu in veel meer wijnregio’s over de hele wereld aangeplant. De druif is heel makkelijk en betrouwbaar om mee te werken in de wijngaard en rijpt zelfs bij lagere temperaturen goed. Een van de redenen dat we hem veel terugvinden in de wijnwereld!

Merlot smaak & geuren

Pruimen

Pruimen

Bramen

Bramen

Chocolade

Chocolade

Kers

Kersen

Gemiddelde zuurgraad
Gemiddelde hoge tannines
Afhankelijk van de stijl van merlot die je drinkt, kan het smaakprofiel behoorlijk verschillen. Smaken die vaak vaak te herkennen zijn in merlot zijn onder andere pruimen, bramen, kersen en rood fruit. Soms kan het zelfs naar een zoete fruitcake gaan proeven met chocoladeachtige tonen. Een merlot die op hout heeft gerijpt krijgt ook zoete kruidentonen zoals vanille en kruidnagel. Merlot is daarnaast een druif die soms wat boersige aroma’s laat zien.

Als mensen vragen om een zachte, ronde wijn dan is merlot vaak de toegankelijke wijnstijl. Merlot maakt wijnen die een zachte textuur heeft. Er zijn zeker wel flinke tannines, maar ze zijn zijdezacht en tegelijk barstensvol smaak. Wijn uit een koeler klimaat zal iets meer structuur geven met aardsere smaken en de warmere klimaten geven veel rijper fruit met zachtere tannines. In de blend met cabernet sauvignon zorgt de merlot voor meer sappige smaken en fruitigheid.

Fun fact

Ook de merlot is het kindje van cabernet franc, een druif die je ook terug kunt vinden in de Bordeaux. Het is het meest aangeplante druivenras in de Bordeaux en is de belangrijkste druif van Chateau Pétrus. Een beroemde wijn uit Pomerol die voor duizenden euro’s wordt verkocht. Bucketlist dingetje.

Welke regio’s zijn beroemd om de merlot wijnen?

De merlot is de tegenhanger van cabernet sauvignon. Waar cabernet sauvignon op de linkeroever van de Bordeaux floreert, doet merlot het juist goed op de rechteroever. Dit komt door de kleibodems die we daar veel terugvinden. Op die rechteroever vinden we een aantal beroemde wijngebieden terug zoals St. Emilion en Pomerol. In Italië staat merlot bekend als een druif die wordt gebruikt bij de prestigieuze “Super Tuscans” wijnen. Buiten Europa vinden we de druif ook wereldwijd terug, van Chili tot Australië.
merlot

Wat eet je bij merlot?

Eend

Eendenborst

kalkoen

Kalkoen

blauwe kaas

Blauwe kaas

Paddenstoelen

Paddenstoelen

Omdat merlot een fijne ronde wijn geeft met een medium body en een vaak wat lagere zuurgraad, is de wijn breed inzetbaar. Van runder stoofpot tot lamsvlees, maar ook klassiek bij eendenborst of zelfs gebraden kalkoen. Het zijn allemaal briljante opties. Blauwe kaas is ook een heerlijke combinatie. Gerechten met paddenstoelen zullen de aardse smaken naar boven halen, ideaal voor als je een vegetarische optie zoekt.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?