Syrah AKA shiraz

Blauwe druif 1

INHOUD

Ontdek de syrah druif

Spreek je uit als: sjie-ra

Syrah, ook wel Shiraz genoemd buiten Europa, behoort tot de top 10 van meest aangeplante druivensoorten en wordt eigenlijk zo’n beetje overal ter wereld aangeplant. Door de verschillende omstandigheden per wijngebied zal de wijn anders smaken. Syrah druiven rijpen in een relatief korte tijd en hebben veel zonuren nodig. Over het algemeen groeit syrah in een warmer klimaat met maritieme invloeden. De meeste productie wordt gebruikt voor rode wijnen, maar van syrah wordt ook rosé gemaakt. De rijping van syrah wijnen wordt op verschillende manieren gedaan, zoals rijping op RVS tanks of houten vaten. De wijnmaker kiest de methode en stijl, die het beste wordt gevonden.

Syrah smaak & geuren

Blauwe bessen

Blauwe bessen

Bramen

Bramen

Peper

Zwarte peper

Drop

Drop

Gemiddelde zuurgraad
Gemiddelde hoge tannines
De syrah druif geeft krachtige, peperachtige wijnen met over het algemeen een donkerrode tot paarse kleur. Syrah wijnen zijn te herkennen aan tonen van bramen, bosbessen en zwarte peper. Er is ook een duidelijk verschil tussen nieuwe en oude wereld syrah. Syrah (oude wereld) is vaak kruidig en klassieker in aroma’s, terwijl shiraz vaak veel rijker proeft en een vollere body en vaak hoger alcoholpercentage heeft. Door het warme klimaat kan er in de wijn iets jam-achtig gevonden worden. Daarnaast kunnen er tonen ontwikkelen van leer en tabak. Wijnen van syrah druiven hebben een volle body, een medium zuurgraad en medium tanninegehalte. Deze combinatie zorgt ervoor dat syrah wijnen zeer goed kunnen rijpen.

Syrah levert in ieder geval overal ter wereld stevige wijnen op en is verkrijgbaar als monocépage (gemaakt van een druivensoort) of als blend (met meerdere verschillende druivensoorten). Bij een blend gebruiken wijnmakers vaak andere, zachtere druiven om zo een wijn te creëren met meer balans. Dit gebeurt vaak met druivensoorten als grenache, mourvèdre, cinsault of zelfs de witte druif viognier.

Fun fact

Bij GSM wordt niet altijd een mobiele telefoon bedoeld, maar in dit geval een blend van grenache – syrah – mourvèdre (GSM). Deze blend is erg bekend in Frankrijk van de “Côtes du Rhône” blend uit het zuidelijke gedeelte van de Rhône. In het noordelijk gedeelte van de Rhône wordt regelmatig 15-20% witte druiven toegevoegd zoals viognier, marsanne en rousanne. Dit verzacht de intensiteit van de wijn een beetje.

Welke regio’s zijn beroemd om de syrah wijnen?

Syrah vindt haar oorsprong in de Franse Rhône. In de Noordelijke Rhône is syrah zelfs het enige blauwe druivenras wdt is toegestaan. De meest bekende zijn van Crozes-Hermitage, Hermitage en Côte-Rôtie. Deze laatste bestaat voor minimaal 80% uit Syrah. Dit zijn complexe wijnen met kracht en minerale tonen. Ook in de zuidelijke Rhône wordt Syrah gebruikt in blends zoals in een Châteauneuf-du-Pape.

In Europa vinden we de druif daarnaast ook regelmatig terug in Spanje, omdat hij zo gebaat is bij veel zonuren en warmte. Daarnaast staat de druif dus ook veel in de nieuwe wereld aangeplant. Vooral Australië loopt er mee weg en noemt de druif dus shiraz. Zeker in Barossa Valley is het een hele belangrijke druif voor kwaliteitswijn. Daarnaast zien we de druif ook terug in Zuid-Afrika, Chili en de Verenigde Staten.
syrah

Wat eet je bij syrah?

vlees

Steak met pepersaus

lamsvlees

Lamsvlees

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten

BBQ

BBQ

Wijnen van syrah druiven zijn stevig en zijn lekker met wat intensere gerechten. Hierbij is de bereidingswijze van het gerecht van belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grillen, stoven of roosteren van vlees of groenten als aubergine. De combinatie van stevige wijn en smaakvolle gerechten zorgt ervoor dat niet een van de twee wegvalt tegen de ander. De intensiteit van de smaken moeten elkaar aan kunnen om een maaltijd in balans te laten zijn. Ook jonge harde kazen zijn lekker bij syrah. Neem deze bijvoorbeeld met een balsamico dip. Het zoetje in de balsamico benadrukt de zoetigheid in de syrah.
MacBook Pro 16_ in 2 colors_scherm

WIL JE meer genieten van wijn?

Bekijk onze online wijncursussen

Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?

Foto van Marlon Rouw

Marlon Rouw

Marlon is gastschrijver op Hart voor Wijn.

"Mijn hart is sneller gaan kloppen voor wijn toen ik tijdens mijn studententijd een vak over wijn mocht volgen in Strasbourg, Alsace. Sinds die tijd ben ik enthousiast wijnliefhebber en ben ik zo snel mogelijk de WSET cursussen aan het doorlopen om zo nog meer over mijn favoriete drankje te leren. Het fascineert mij wat de omgevingsfactoren met een wijn kunnen doen en hoe elke wijn uniek is. Van mooie wijnen en uitgebreid eten word ik erg blij en dit deel ik dan ook het liefst met de mensen om mij heen."