De geschiedenis van Bulgaarse wijn
Een deel van de hemel: de verschillende wijn regio's in Bulgarije
De legende gaat dat toen God de aarde verdeelde hij Bulgarije vergeten was. Hij gaf hun daarom een deel van de hemel. Dat zou de verklaring zijn voor het afwisselende en overweldigende landschap van bergen, bossen, wilde bloemen, rivieren en meren. Over het algemeen is het klimaat in Bulgarije continentaal, wat wil zeggen warme zomers en koude winters. Maar het klimaat verschilt per regio. Qua wijngebieden kunnen we in ieder geval vaststellen dat deze alle vijf een heel eigen klimaat en karakter hebben.
- Donauvlakte, het noorden: een langgerekt vlak gebied langs de rivier de Donau. Hier komt zo’n 30% van de wijnen vandaan.
- Zwarte Zeegebied, het oosten: invloed van de Zwarte zee worden in dit milde klimaat wijnen van onder meer chardonnay en sauvignon blanc gemaakt.
- Rozenvallei, voorheen sub-balkan: het centrale gebied waar veel met de inheemse druif misket wordt gewerkt. Dit is een heuvelachtig gebied aan de voet van het Balkangebergte.
- Thracisch laagland, in het zuiden: dit is het grootste wijn-producerend gebied. Met een gematigd en continentaal klimaat, veel aandacht voor goede rode wijnen.
- Strumavallei, de zuidwestelijke kant: thuisbasis van de melnik druif en het zonnigste en warmste deel van Bulgarije.
meer leren over wijn
Zin om dieper in het glaasje te duiken?
Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
Bulgaarse wijn
Als voorbeeld de druif de melnik 55: deze druif geeft robuuste en volle rode wijnen met aroma’s van veel zondoorstoofd rood en zwart fruit. Afkomstig uit o.m. de gelijknamige stad Melnik. De druif is veel aangeplant in het warme zuidwesten, de Struma vallei. Met een warm en lang groeiseizoen voelt dit laat rijpende druivenras zich prima op haar plek in deze omgeving en geeft mooie volle wijnen.
Mavrud, de koning
Trifon Zarezan
Mijn conclusie over Bulgaarse wijn: interessant wijnland om de geschiedenis en het brede scala aan inheemse druivenrassen, maar ook kwaliteit en originaliteit. Kijk goed om je heen naar een leuke fles en verras jezelf of je vrienden en familie met een mooie wijn uit dit land! Nazdrave!
Lotte van der Wielen
Lotte is gastblogger voor Hart voor Wijn. "Na een paar bezoekjes aan champagne- en wijnhuizen ontdekte ik dat de wijnwereld erg groot is waar heel veel over te lezen en te leren is. Ik was meteen verknocht en wilde er alles over weten. Inmiddels ben ik vinoloog van de wijnacademie."


