Bulgaarse wijn: een wijnland met veel traditie en spannende wijnen

Inhoud van dit artikel:

Er was een tijd dat het in West-Europa niet aan te slepen was: Bulgaarse wijn. Ik heb het dan over de jaren tachtig en negentig. Internationale en alom bekende druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot en chardonnay werden aangeplant. Grote hoeveelheden betaalbare en drinkbare wijn kwamen uit het Balkan land, daar hielden wij wel van. Maar er is iets veranderd. Hoewel de geschiedenis van de wijnbouw in Bulgarije zo’n 3000 jaar terug in de tijd gaat, is het nu nog niet zo makkelijk om een goede fles Bulgaarse wijn te vinden. Maar toch… tel alle geschiedenis, de tegenslagen die het land heeft gehad en moderne ontwikkeling in de wijnbouw bij elkaar op en er is ruimte voor potentie en prachtige Bulgaarse wijnen die je niet mag missen.

De geschiedenis van Bulgaarse wijn

Lange tijd is de wijnbouw in Bulgarije in handen geweest van het staatsbedrijf Vinprom. Er werd onder meer voor de Sovjet-Unie geproduceerd. Wat wel bijzonder was, was dat er tijdens het communisme in Bulgarije werd gewerkt aan modernisatie om ook wijnen te kunnen produceren voor Noordwest-Europa. En met succes, Bulgaarse wijn was zeer populair in Nederland. Echter na de val van het communisme was het lastig om te kunnen blijven concurreren met andere wijn-producerende landen. Wijnen uit de nieuwe Wereld waren populair geworden en in Bulgarije was na privatisering geen geld om te investeren in moderne technieken. In 2007 volgde de toetreding tot de EU. Subsidies en buitenlandse investeringen hebben het land een enorme lift gegeven, ook voor de wijnbouw. Ondanks deze moderne ontwikkelingen is er nog genoeg ruimte voor traditie en oorsprong. Reden te meer om je te verdiepen in deze interessante regio.
Bulgaarse wijn

Een deel van de hemel: de verschillende wijn regio's in Bulgarije

De legende gaat dat toen God de aarde verdeelde hij Bulgarije vergeten was. Hij gaf hun daarom een deel van de hemel. Dat zou de verklaring zijn voor het afwisselende en overweldigende landschap van bergen, bossen, wilde bloemen, rivieren en meren. Over het algemeen is het klimaat in Bulgarije continentaal, wat wil zeggen warme zomers en koude winters. Maar het klimaat verschilt per regio. Qua wijngebieden kunnen we in ieder geval vaststellen dat deze alle vijf een heel eigen klimaat en karakter hebben. 

  • Donauvlakte, het noorden: een langgerekt vlak gebied langs de rivier de Donau. Hier komt zo’n 30% van de wijnen vandaan.
  • Zwarte Zeegebied, het oosten: invloed van de Zwarte zee worden in dit milde klimaat wijnen van onder meer chardonnay en sauvignon blanc gemaakt.
  • Rozenvallei, voorheen sub-balkan: het centrale gebied waar veel met de inheemse druif misket wordt gewerkt. Dit is een heuvelachtig gebied aan de voet van het Balkangebergte.
  • Thracisch laagland, in het zuiden: dit is het grootste wijn-producerend gebied. Met een gematigd en continentaal klimaat, veel aandacht voor goede rode wijnen.
  • Strumavallei, de zuidwestelijke kant: thuisbasis van de melnik druif en het zonnigste en warmste deel van Bulgarije.

meer leren over wijn

Zin om dieper in het glaasje te duiken?

De online wijncursussen van Hart voor Wijn zijn laagdrempelig en maken leren over wijn leuk. Leer wijn proeven en maak kennis met de wereld vol wijn. Ontdek hoe je wijn kunt combineren bij gerechten zodat jij nog meer kunt genieten van wijn.

Iedere cursus zit vol met praktische opdrachten én natuurlijk gaan we veel proeven. Bekijk nu een gratis proefles.
hart voor wijn

Bulgaarse wijn

Nog steeds worden internationale druivenrassen flink aangeplant, met merlot aan kop. Maar wat Bulgarije zo interessant maakt zijn juist de inheemse, soms onuitspreekbare, druivenrassen zoals de rkatsiteli, melnik, fetiaska, dimyat en misket. Deze druiven komen in bepaalde gebieden erg goed tot hun recht en zijn opgewassen tegen het lokale klimaat.

Als voorbeeld de druif de melnik 55: deze druif geeft robuuste en volle rode wijnen met aroma’s van veel zondoorstoofd rood en zwart fruit. Afkomstig uit o.m. de gelijknamige stad Melnik. De druif is veel aangeplant in het warme zuidwesten, de Struma vallei. Met een warm en lang groeiseizoen voelt dit laat rijpende druivenras zich prima op haar plek in deze omgeving en geeft mooie volle wijnen.

Mavrud, de koning

Je wist het waarschijnlijk niet, maar elk jaar vieren we op 26 oktober Mavrud Dag, er is zelfs een website aan gewijd met o.a. veel technische informatie over deze druif en ook lekkere WijnSpijs tips. Mavrud is een van de oudste en ook beste druivenrassen voor rode kwaliteitswijn. Het is niet eens een van de meest aangeplante druivenrassen in het land, maar wel de meest favoriete, de druif komt onder andere namen voor in Macedonië, Griekenland, Roemenië en Albanië. De donkerrode wijn van mavrud is een zeer fruitige, volle wijn met tonen van cacao, zoethout en rijpe zwarte kersen. Je proeft de zon en de warmte terug in de wijn. Zachte tannines. Heerlijk om van te genieten bij een haardvuurtje. En als je de wijn licht koelt is deze in de zomer ook geschikt voor bij de barbecue.

Trifon Zarezan

Op 14 februari vieren de Bulgaarse wijnboeren jaarlijks een feest ter ere van Sint Trifon. Sint Trifon is de beschermheilige van (onder meer) tuinders en wijnboeren. Op deze feestdag worden volgens een vast ritueel de wijnstokken gesnoeid en uiteraard gevolgd door grote hoeveelheden wijn als afsluiter. Dat het maar een goede oogst mag worden!

Mijn conclusie over Bulgaarse wijn: interessant wijnland om de geschiedenis en het brede scala aan inheemse druivenrassen, maar ook kwaliteit en originaliteit. Kijk goed om je heen naar een leuke fles en verras jezelf of je vrienden en familie met een mooie wijn uit dit land! Nazdrave!
Foto van Lotte van der Wielen

Lotte van der Wielen

Lotte is gastblogger voor Hart voor Wijn. "Na een paar bezoekjes aan champagne- en wijnhuizen ontdekte ik dat de wijnwereld erg groot is waar heel veel over te lezen en te leren is. Ik was meteen verknocht en wilde er alles over weten. Inmiddels ben ik vinoloog van de wijnacademie."

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs

Zoeken