Kijken naar de kleur van wijn
Ruiken aan wijn
Wijnaroma's ruiken
Bij witte wijn kun je indelen tussen citrus (grapefruit, citroen) en proef je veel in riesling, chardonnay en pinot grigio. Boomfruit (appel, peren, abrikoos) vind je vaak in sauvignon blanc, viognier of chenin blanc. Probeer ook te ontdekken of het rijper tropischer fruit is en mogelijk dan uit een warmer klimaat kan komen. Let wel, deze categorie indelingen is heel basaal, je kan prima het één ruiken in een wijn uit de andere categorie. Dat maakt het zo leuk. En ingewikkeld.
Hoe die aroma’s nou in je wijn komen? Nu wordt het wat technischer. De fruitaroma’s zijn op moleculair niveau identiek aan de daadwerkelijke fruitgeuren. Dus de samenstelling die de geur van bijvoorbeeld aardbeien in aardbeienjam heeft, ziet er hetzelfde uit als de verbinding die de geur van aardbeienjam produceert in een glas Barbera.
Secundaire en tertiarire aromas in wijn
Tertiaire aroma’s vind je vooral bij een wijn die in een houten vat heeft gerijpt en daardoor vanille tonen heeft. Ook ontstaan tertiaire aroma’s door oxidatie of oudering in de fles. Het wordt ook wel het ‘bouquet’ genoemd. Kenmerken die je kunt vinden zijn bijvoorbeeld noten, karamel en leer (en ja dat is nog steeds lekker). Begin niet gelijk driftig te walsen met je glas maar ruik eerst even nadat je de wijn hebt ingeschonken. Sommige aroma’s (en dan zeker die tertiare) zijn namelijk vluchtig verdwenen. Hoe meer je walst, hoe meer je naar de primaire aroma’s gaat. Het is trouwens ook niet gek als je wijnmaatje iets anders ruikt of zelfs als jij een andere herkenning hebt bij een nieuw glas. Ons brein reageert vaak verschillend op geuren en zo bouw je langzaam een geur geheugen op.
Wijn leren proeven
Ik hoop dat ik je met de eerste basis stappen wat handvatten heb gegeven om beter te kunnen wijn proeven wijnaroma’s en basiskennis verbeteren van wat er in je glas zit. Omdat ik je graag een compleet verhaal mee geef en het best veel is, knip ik deze blog op. Het volgende deel kun je hier terugvinden. Daar neem ik je mee in het proeven van wijn en hoe je het mondgevoel, zoetheid, zuren en textuur kunt waarnemen.
Wil jij écht meer leren over wijn? Wie weet is een wijncursus iets voor jou. In onze online wijn academy leer je op een hele laagdrempelige manier wijn proeven en leggen we het in diverse video’s van stap tot stap uit.
Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!


